Σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για παράταση – έστω και μικρή – του προγράμματος «Γέφυρα», που προβλέπει την επιδότηση έως και 90% των δόσεων των δανείων, με εξασφάλιση στην κύρια κατοικία, βρίσκεται η κυβέρνηση. 

Με το ενδιαφέρον από πλευράς των δανειοληπτών να είναι αυξημένο – μέχρι σήμερα φέρεται να έχουν υποβληθεί περίπου 115.000 αιτήσεις – γεγονός, που, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, επιβάλλει την εξέταση ενός τέτοιου ενδεχόμενου, η… μάχη πλέον μεταφέρεται σε ευρωπαϊκό πεδίο.

«Η Κομισιόν είχε από την πρώτη στιγμή ζητήσει ‘κούρεμα’ του επίμαχου προγράμματος, από τον αριθμό των δικαιούχων μέχρι και τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων», σημειώνουν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως με τα μέχρι σήμερα δεδομένα την ερχόμενη Τετάρτη λήγει το περιθώριο, που έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες, για να αιτηθούν την ένταξή τους στο εν λόγω πλαίσιο. 

Προβλήματα επί της διαδικασίας 

Μολονότι για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό, μιας και όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, πολλοί οφειλέτες αντιμετώπισαν πρόβλημα στο ζήτημα της συναίνεσης από πλευράς των εξαρτώμενων μελών.

«Η κόρη μου είναι φοιτήτρια. Είχε ΑΦΜ, αλλά δεν είχε κλειδάριθμο, δεδομένου ότι δεν έχει εισόδημα και, άρα, δεν υποχρεούται στην υποβολή ξεχωριστής δήλωσης. Το ψηφιακό ραντεβού, λοιπόν, με την εφορία ορίσθηκε μετά από σχεδόν μία εβδομάδα, με συνέπεια ο πραγματικός χρόνος, που είχα στη διάθεσή μου, για να υποβάλλω την αίτηση στο ‘Γέφυρα’ – μαζί με τη συναίνεση του παιδιού – να είναι μικρότερος από έναν μήνα», σημειώνει στο ΝΜ η Μ.Τ., εξηγώντας πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός οφειλετών.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, συστήνουν την κατάθεση αιτήματος για επίσπευση του ραντεβού, με αιτιολογία την λήξη της προθεσμίας. Υπενθυμίζεται ότι, τόσο ο δανειολήπτης, όσο και τα εξαρτώμενα μέλη, καλούνται να απαντήσουν θετικά στις υπεύθυνες δηλώσεις της πλατφόρμας (περί χορήγησης άρσης απορρήτου, άντλησης στοιχείων, ότι τα στοιχεία είναι ακριβή κ.λπ.). Σε περίπτωση, που τα τελευταία δεν έχουν ΑΦΜ (για παράδειγμα, ανήλικα τέκνα), τότε ο αιτούμενος πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσει (να τικάρει στο κουτάκι) το πεδίο «δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε1».

Τι ισχύει μετά την υποβολή της αίτησης

Εφόσον το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες προβαίνουν σε ειδικούς ελέγχους και στη συνέχεια, αποστέλλουν τον αριθμό λογαριασμού (IBAN), όπου το κράτος καταβάλλει την επιδότηση.

Η καταβολή της επιδότησης ξεκινά με τη λήξη της αναστολής πληρωμών, που ενδεχομένως έχει χορηγηθεί από την τράπεζα, αλλά το αργότερο έως 31/12/2020. 

Εφόσον το δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες καλούν τον οφειλέτη, για να προσκομίσει τυχόν πρόσθετα απαιτούμενα δικαιολογητικά (π.χ. πιστοποιητικό βαρών). Εκείνος θα πρέπει να τα προσκομίσει εντός 15 ημερών.

Στη συνέχεια, οι τράπεζες του παρέχουν μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης οφειλών εντός 30 ημερών. Ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να δεχθεί ή να απορρίψει την επίμαχη ρύθμιση, η οποία πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη και βιώσιμη, να μπορεί, δηλαδή, να την εξυπηρετήσει, σύμφωνα με τις παρούσες οικονομικές του δυνατότητες.

Για να λάβει την επιδότηση θα πρέπει να έχει συμφωνήσει σε μία ρύθμιση σε συνεργασία με την τράπεζα και να υπογράψει τη σχετική σύμβαση έως 31/12/2020.