Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Αντιμέτωπες με μία… καταστροφική Παρασκευή βρέθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τη Fed να αποτελεί κάτι παραπάνω από «βαρίδι» για τους επενδυτές.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να μην προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων – αν και παραδοσιακά είναι μία κίνηση που πλήττει τις μετοχικές αξίες – επανέφερε στο επίκεντρο τους φόβους για αναιμική πορεία της παγκόσμιας αλλά και της αμερικανικής οικονομίας, οδηγώντας τους επενδυτές σε σωρεία ρευστοποιήσεων.

Αποτέλεσμα ο DAX 30 να εισέλθει σε bear market (καθώς βρίσκεται σχεδόν 20% χαμηλότερα σε σύγκριση με το υψηλότερο επίπεδό του που άγγιξε τον Απρίλιο), χάνοντας το στήριγμα των 10.000 μονάδων και σημειώνοντας ημερήσια πτώση της τάξης του 2,71% στις 9.953,23 μονάδες. Για την εβδομάδα (11/9-18/9) ο γερμανικός δείκτης είχε απώλειες 1,68%.

Πτώση 1,8% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 355,74 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση που φθάνει στο 0,83%.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν τόσο το χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και του Παρισιού. Στο Λονδίνο ένα τεχνικό λάθος οδήγησε αρχικά τον FTSE 100 σε απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ ο δείκτης «έκλεισε» με πτώση 1% στις 6.123,77 μονάδες. Κατόρθωσε, όμως, να επιτύχει κέρδη για την εβδομάδα, τα οποία έφθασαν έστω και στο οριακό 0,09%.

Πτώση 2,36% για τον γαλλικό CAC 40 στις 4.545,21 μονάδες, ενώ για το σύνολο της εβδομάδας κινήθηκε κατά 0,05% χαμηλότερα.

Ανάλογα αρνητική στη σημερινή συνεδρίαση η εικόνα και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί 2,37% αλλά να εμφανίζει εβδομαδιαία κέρδη 1,2%. Απώλειες 2,65% για τον ιταλικό FTSE MIB, με εβδομαδιαία πτώση 1,1%. Στο 0,71% η υποχώρηση για τον πορτογαλικό PSI 20, ενώ για την εβδομάδα κινήθηκε κατά 1% υψηλότερα.

Τις υψηλότερες απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση εμφάνισαν τόσο πετρελαϊκοί τίτλοι όσο και μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων. Πτώση άνω του 6% για την ασφαλιστική Aegon, με τη μετοχές των Deutsche Bank, Barclays, Banco Popolare, Credit Suisse και UBS να υποχωρούν από 2,5% έως και 4,5%.

Ισχυρή πτώση και για τους τίτλους αυτοκινητοβιομηχανιών, με αυτόν της Daimler να εμφανίζει απώλειες 4,2% και τον αντίστοιχο της Peugeot να κινείται κατά 3,05% χαμηλότερα.