Των Κωστή Πλάντζου, Σοφίας Ζαφείρη

Το Βερολίνο πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%, γράφει η Süddeutsche Zeitung – Ούτε κουβέντα για το χρέος ο Σόιμπλε -Προβληματικοί οι προϋπολογισμοί οκτώ χωρών, έδειξε ο α’ γύρος – Ντάισελμπλουμ: Η Ιταλία πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα, αλλά θα κάνουμε υπομονή – Συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, βλέπει ο Σαπέν – Αισιόδοξος για «επίτευξη προόδου» ο Μοσκοβισί – «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους», λέει ο Ντάισελμπλουμ – Οι επιδιώξεις Τσακαλώτου και Χουλιαράκη στη σημερινή συνεδρίαση – Γιατί «έδωσε» το ΔΝΤ, που ζητάει νέα μέτρα ο κυβερνητικός αξιωματούχος – WSJ: Αντιμέτωπη με δύο εφιαλτικά σενάρια η Ελλάδα

 

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 20.00 ώρα Ελλάδας το Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συμφωνία για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος έως το τέλος του έτους δήλωσε εξερχόμενος ο Μ. Σαπέν ενώ ανακοίνωσε ότι το Eurogroup συμφώνησε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Δείτε Live τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στο… β’ ημίχρονο του σημερινού Eurogroup τίθεται προς εξέταση η κατάσταση στην Ελλάδα και το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συμφωνία, έστω και σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας και πιστωτών. Η απουσία, πάντως, από τη συνεδρίαση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μειώνει σημαντικά τα περιθώρια για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού με τους υπουργούς κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη απλά να ελπίζουν σε μία καλή εξέλιξη, που, όμως, δεν θα δώσει λύση στα προβλήματα ούτε θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 

Προς τούτο συνηγορούν και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και των υπουργών Οικονομικών που έκαναν κατά την προσέλευση τους ενώ ερωτηματικά προκαλεί για τη στάση που θα κρατήσει τελικά ο Γερμανός υπ. Οικονομικών το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung που αποκαλύπτει ότι θέση του Βερολίνου είναι η διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% ως το 2028! 

Η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί με το α’ ημίχρονο να αφορά την εξέταση των σχεδίων προϋπολογισμών όλων των κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Στην επίσημη ανακοίνωση γίνεται αναφορά για οκτώ χώρες οι οποίες καλούνται να λάβουν περαιτέρω μέτρα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας. 

Η συνεδρίαση έχει δύο μέρη. Το πρώτο μέρος εξετάζει τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών καθώς και τη «συνολική κατάσταση στην Ευρωζώνη». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του α’ μέρους του Eurogroup, οι προϋπολογισμοί οκτώ χωρών αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν κατά νου σήμερα κυρίως τα αποτελέσματα της κάλπης σε Ιταλία και Αυστρία. Όπως όλα δείχνουν, η ελληνική υπόθεση περνάει σε δεύτερη μοίρα, χωρίς προοπτική άμεσης συμφωνίας.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδος με τους θεσμούς διαπιστώθηκε πως το χάσμα για να κλείσει η αξιολόγηση παραμένει. Και ενώ όλοι αναμένουν μια θετική δήλωση προόδου πως «έχουν κλείσει κατά 95%» τα ανοικτά θέματα, το 5% όπου καταγράφονται διαφωνίες (Εργασιακά, συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις, «κόκκινα δάνεια», ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομικά, ασφαλιστικό) στην πραγματικότητα αποτελεί πάνω το 50% της όλης διαπραγμάτευσης.

Από την άλλη, είναι έτοιμα να συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, για τα οποία όμως κανείς δεν πανηγυρίζει, καθώς η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στο σχέδιό της για μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από 3,5% από το 2019 και μετά, ώστε να δημιουργήσει την αίσθηση για χαλάρωση της λιτότητας, θέτοντας σε κίνδυνο όμως και τα ουσιαστικά (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που χρειάζεται η χώρα.

Το μεγάλο «παζάρι» όμως γίνεται από τώρα για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, την οποία απαιτούν οι δανειστές, αλλά στην οποία προσβλέπει και η κυβέρνηση, αφού το Ταμείο είναι ίσως στην παρούσα φάση ο πιο ισχυρός παίκτης, αλλά και ίσως ο μόνος υπολογίσιμος σύμμαχος που της έχει απομείνει στην προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους (μαζί με την Κομισιόν που όμως δεν ο ρόλος της δεν είναι καθοριστικός).

Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύουν διπλωματικές πηγές και την επιλογή του Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου την περασμένη Παρασκευή να «καρφώσει» το ΔΝΤ πως ζητά μέτρα πάνω από 4,2 δισ. ευρώ για την διετία 2019-2020.

Στην πραγματικότητα, λένε, το ΔΝΤ δεν θέλει να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ζητώντας πρόσθετα μέτρα λιτότητας, για τον απλό λόγο ότι τότε «θα μπει σε ένα πρόγραμμα που το ίδιο έχει πει ότι δεν θα βγαίνει». Με τον τρόπο αυτό, όμως, η Αθήνα ήθελε να προκαλέσει συζήτηση και να στριμώξει το ΔΝΤ, προκειμένου το Ταμείο να πάρει μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της «χαλάρωσης» των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 1,5%. Δηλαδή σκοπός ήταν να αναγκαστεί να πει «ντόμπρα και καθαρά» το ΔΝΤ στους Ευρωπαίους δανειστές πως θέλει να δώσουν ελάφρυνση χρέους 2% (περίπου 3,6 δισ. ευρώ) γιατί αλλιώς θα απαιτηθούν μέτρα λιτότητα πάνω από 4,2 δισ. που θα φέρουν μεγαλύτερη ύφεση και θα οδηγήσουν σε αποτυχία το πρόγραμμα.

Πράγματι, ο κύριος Τσακαλώτος έχει κατηγορήσει δύο φορές δημόσια μέσα στις τελευταίες 15 μέρες το ΔΝΤ ότι δεν έχει το θάρρος να αντιταχθεί στους Ευρωπαίους και προτιμά να πιέσει τον «αδύναμο παίκτη», δηλαδή την Αθήνα. Αυτό αποτελεί «βόμβα» για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που είχαν στηρίξει την τακτική της από την περίοδο Βαρουφάκη ήδη στην διαφωνία ΔΝΤ – Ευρωπαίων για το χρέος.

Από την άλλη, ανεβάζοντας τους τόνους και επιτείνοντας τους φόβους για νέα μέτρα, λένε οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θέλει να περάσει «στο ντούκου» τα μέτρα που φέρνει από σήμερα κιόλας για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση.