Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών και το ξεκαθάρισμα του τοπίου ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο στις αλλαγές που έχει προαναγγείλει (μείωση φορολογίας, αλλαγές στις 120 δόσεις κλπ). Οι θεσμοί θα επισκεφθούν την Αθήνα τον Σεπτέμβριο – στις 16 Σεπτεμβρίου θα καταφθάσουν στην πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια ενώ στις 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η άφιξη των επικεφαλής των δανειστών.

Eπιδίωξη της κυβέρνησης είναι να συμφωνήσει έστω και έμμεσα με την Κομισιόν μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2020 με τη χρήση των κερδών από ANFA’s και SMP’s. Τα κεφάλαια αυτά, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο και στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, αποδίδονται στην Ελλάδα ανά εξάμηνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση δύο τριμηνιαίων μεταμνημονιακών αξιολογήσεων.

Αν συμπεριληφθούν αυτά τα κεφάλαια, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα κατέβει αυτόματα στο 3% από το 3,5% τώρα.

Ωστόσο, για να πάρει το πράσινο φως, η χώρα θα πρέπει να δείξει τη δέσμευσή της για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις: α) την πώληση επιπλέον ποσοστού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, β) την πώληση 35% της κρατικής συμμετοχής στα Ελληνικά Πετρέλαια, γ) την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, δ) για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, ε) την ανάπτυξη ακινήτων στην περιοχή του πρώην αερολιμένα στο Ελληνικό.