Κωστής Πλάντζος, Φρίξος Δρακοντίδης, Χρήστος Χατζησπύρου

Πέντε ώρες κράτησε η συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε νέα προβλήματα.

“Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και θα συνεχιστεί. Υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, και λιγότερη σε άλλα” τόνισε ο υπ. Οικονομικών, μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι δημοσιονομικοί στόχοι, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέματα για τα οποία, όπως τόνισε, υπήρξε σε άλλα σύγκλιση και σε άλλα όχι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Ήταν η πρώτη συνάντηση, οπότε λογικό ήταν να συζητήσουμε τα οργανωτικά ζητήματα, πώς θα γίνουν οι συναντήσεις, πώς θα λύνουμε έγκαιρα προβλήματα που προκύπτουν για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές.

Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

Όπως καταλαβαίνετε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί”.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ποιοι μπορεί να είναι οι μειωμένοι δημοσιονομικοί στόχοι από εφέτος έως και το 2017, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως έχει, ήδη, συμφωνηθεί.

Επίσης συζητήθηκαν ποιες είναι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα capital controls στο τραπεζικό σύστημα.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και ο τρόπος λειτουργίας του. Η κυβέρνηση παρουσίασε τις δικές της προτάσεις για το πως θα πρέπει να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει το νέο ταμείο ώστε να βοηθήσει και στο χρέος και στην ανάπτυξη της χώρας.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και διεκόπη μόλις για πέντε λεπτά.

Αφού πήραν το πρωινό τους -πρώτα η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) στις 8 το πρωί και λίγο αργότερα οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολό Τζιαμαρόλι (ESM) – οι τέσσερις επικεφαλής δίνουν μία «πρόγευση» των διαθέσεών τους στους δύο υπουργούς στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που έχουν. Άλλοι υπουργοί δεν θα δουν τους ξένους επισκέπτες μας -προς το παρόν τουλάχιστον ή μέχρι να το ζητήσουν.

Πρώτος στο πολυτελές ξενοδοχείο έφτασε ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Γουες Μακ Γκρου οποίος πολύ άνετος προσπέρασε τους δημοσιογράφους κρατώντας το σακάκι του στον ώμο. Έπειτα έφτασε ο Γιωργος Σταθάκης υπουργος οικονομίας και μετα απο πέντε λεπτά στο ξενοδοχείο ήρθε ο υπουργος οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ερατώ» του ξενοδοχείου σε αυστηρό κλοιό ασφαλείας με 30 αστυνομικούς να βρίσκονται γύρω από τους δύο υπουργούς και τους συνεργάτες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις συναντήσεις, νωρίς το απόγευμα το κουαρτέτο θα δει τον Γιάννη Στουρνάρα γύρω στις πέντε το απόγευμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στις έξι το απόγευμα θα υπάρξει σύγκληση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. 

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Οι απεσταλμένοι των δανειστών ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει στάση σε πολλά από τα νέα φορολογικά μέτρα που ψήφισε.

Δεν έχουν πάντως κοινή στάση σε όλα:

-Οι Eυρωπαίοι δανειστές θέλουν να δουν περισσότερες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αντί νέους φόρους

-Το ΔΝΤ μπαίνει «σφήνα» στην διαπραγμάτευση και ζητά άμεσα προαπαιτούμενα μέτρα «εδώ και τώρα» από την κυβέρνηση, αλλά και μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους.

Δείγμα των «ορέξεων» με τις οποίες κατέφτασαν οι απεσταλμενοι των ελεγκτών στην Αθήνα, έδωσαν ήδη από χθες στην κυβέρνηση και τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια. Όπως φάνηκε ήδη από χθες, στις συζητήσεις με τους Έλληνες υπουργούς σήμερα αναμένεται να κυριαρχήσουν:

-Οι άμεσες πιεστικές ανάγκες -αλλά και μελλοντικές- για πληρωμές του ελληνικού κράτους, που θα καθορίσουν το ύψος του νέου δανείου

-Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, η ύφεση και οι νέοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα

-Τα μέτρα από τώρα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου για να κλείσει η συμφωνία.

Οι συζητήσεις ξεκινούν με την απαίτηση των «θεσμών» να «ξηλώσει» η κυβέρνηση κάποια από τα φορομπηχτικά μέτρα που θεωρεί πως δεν θα αποδώσουν.

Συγκεκριμένα ζητούν:

α) κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 8% για πολύ πλούσιους (για ετήσια εισοδήματα 500.000 ευρώ και άνω) επειδή θεωρούν πως «το χρήμα θέλει κυνήγι αλλά το πολύ χρήμα ξέρει να κρύβεται» ή να ξεγλιστρά. Αντιπροτείνουν μάλιστα την θέσπιση ενιαίου συντελεστή 6% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο. Πρόταση η οποία θα μεγαλώσει τα φορολογικά βάρη σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά θα ελαφρύνει (συγκριτικά με το 8%) τους 230 πιο πλούσιους Έλληνες.

β) κατάργηση των φοροαπαλλαγών, του ευνοϊκού καθεστώτος και της επιδότησης του πετρελαίου των αγροτών.

γ) αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι».

δ) η κατάσταση στς τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια και τα capital controls

ε) άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και άρση εμποδίων αδειοδότησης των επιχειρήσεων

στ) κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τους εισπράττουν φορείς, δήμοι και ασφαλιστικά Ταμεία

Από τη σημερινή συνάντηση θα διαφανεί και αν ο λιγοστός χρόνος που απομένει θα φανεί ικανός για συμφωνία έως τον Δεκαπεντάγουστο καθώς εκκρεμεί και η πληρωμή του ομολόγου του 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Δείτε φωτογραφίες εδώ