Στην απαλλαγή από τον φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία που έχουν συμβληθεί με την εταιρία Thomas Cook για το χρονικό διάστημα από 23/9 έως 10/10/2019 προχωρά η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής από τους συναρμόδιους υπουργούς. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος πληρώνεται από τους τουρίστες και ανέρχεται στα 0,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ για 3 αστέρων και 4 ευρώ για 5 αστέρων.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το δημοσιονομικό κόστος από την απαλλαγή αυτή είναι μικρό. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων έστειλαν στο οικονομικό επιτελείο σειρά αιτημάτων, που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, αλλά «είναι προφανές ότι ούτε μπορούν να υλοποιηθούν όλα, ούτε μπορεί να ισχύσουν από την 1η Μαΐου, που ξεκίνησε η τουριστική περίοδος».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «όταν συγκεντρωθούν ακριβή στοιχεία και δούμε τι κάνουν και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, που έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από μας, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις».

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Η Κυβέρνηση, για την άμεση αντιμετώπιση πτυχών του πολυδιάστατου προβλήματος που προέκυψε από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, προχώρησε στην κάτωθι πρώτη νομοθετική ενέργεια:

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα.

Το επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, όταν υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων, θα προβεί σε νέες πρωτοβουλίες.