Με πρότυπο το σουηδικό μοντέλο θα «στηθεί» το 2021 το νέο επικουρικό ταμείο με καθαρά κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά στο οποίο δεν θα ενταχθούν υποχρεωτικά μόνο οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας αλλά θα είναι ανοιχτό σε προαιρετική βάση και στους σημερινούς εργαζόμενους που έχουν διανύσει έως 10 έτη ασφάλισης. Θα τεθούν ωστόσο ηλικιακά κριτήρια έως τα 32 ή 35 έτη προκειμένου οι σημερινοί εργαζόμενοι που θα θελήσουν με δική τους πρωτοβουλία να ενταχθούν στο νέο σύστημα να έχουν μπροστά τους ικανό χρονικό διάστημα για να δημιουργήσουν με συμφέροντες όρους το δικό τους ατομικό λογαριασμό.

Παράλληλα στο νέο ταμείο θα μπορούν να ενταχθούν προαιρετικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που δεν έχουν σήμερα επικουρική ασφάλιση.

Το νέο σύστημα βασίζεται στη λογική ότι οι εισφορές των νεοασφαλισμένων μισθωτών δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό «κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου.

Tο ύψος της νέας σύνταξης θα εξαρτάται μόνο από τα έτη ασφάλισης και το συντάξιμο μισθό αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ατομικού λογαριασμού. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί πιθανότατα να επιλέγει μεταξύ επενδυτικής στρατηγικής χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου αλλά και να αλλάζει την επιλογή του σε τακτά χρονικά διαστήματα (πιθανότατα κάθε τρία χρόνια). Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συμβουλεύουν τις νεαρότερες ηλικίες να παίρνουν υψηλό ρίσκο αλλά όσο περνούν τα χρόνια να στρέφονται σε πιο ασφαλείς επιλογές.

Αρμόδια στελέχη υπολογίζουν ότι η απόδοση του κουμπαρά θα μπορεί να κυμαίνεται σε 1,2%-1,3% ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις θα είναι έως και 2,5 φορές υψηλότερες από τις σημερινές που ανέρχονται σε 184 ευρώ κατά μέσο όρο. Το νέο ταμείο θα ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα του δημοσίου το οποίο και θα αναλάβει τη διαχείριση των κεφαλαίων. Ωστόσο επιμέρους εργασίες θα μπορούν να ανατεθούν σε επαγγελματίες της αγοράς. Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να θεσπιστούν δικλείδες ασφαλείας ώστε η σύνταξη να μην υπολείπεται του κεφαλαίου που έχει συσσωρευτεί.

Οι βασικές παράμετροι της λειτουργίας του νέου ταμείου αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή στο τέλος του χρόνου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr