Οικονομία

Αύριο το κρίσιμο ραντεβού θεσμών – Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό

  • newsroom


Οι νέοι φόροι και η ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ στο τραπέζι των σημερινών συζητήσεων

Την ατζέντα για τα κρίσιμα ραντεβού μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών “στήνουν” από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γιώργο Σταθάκη και τον κ. Χουλιαράκη, στο πρώτο ραντεβού τους με το κουαρτέτο.

Η κρίσιμη συζήτηση για το Ασφαλιστικό απασχόλησε ηδη τα τεχνικά κλιμάκια που ζήτησαν στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών σε συνάρτηση και με το Ασφαλιστικό, ενώ αύριο το πρωί στις 11 οι θεσμοί θα δούν τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο. 

Αρχικά, είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Τρίτης συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, ωστόσο τη θέση του πήρε ο υπουργός Εργασίας.

Το πρόγραμμα της αυριανής ημέρας προβλέπει επίσης συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με εκπροσώπους της Τραπέζης της Ελλάδος και με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη στις 5 μ.μ. με αντικείμενο τα «κόκκινα» δάνεια.

Παρόντες στο ξενοδοχείο όπου γίνονται οι συζητήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξίαδης και ο Γιώργος Πιτσιλής, ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, τον οποίο θα “γνωρίσει” το κουαρτέτο των δανειστών, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα περαιτερω βήματα ως προς την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ. 

Η φάση διαπραγμάτευσης με τον κ. Αλεξιάδη ξεκίνησε λίγο πριν τις 9 το βράδυ.  

Διαβάστε σχετικάΗ νέα ανεξάρτητη φορολογική Αρχή και το …χέρι του ΔΝΤ στις νέες φορολογικές κλίμακες

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από καλό σημείο, λόγω της υπερ-εισπραξης των εσόδων τον Δεκέμβριο αλλά και των 1,9 δισ. σε ετήσια βάση σε σχέση με το 2014. Ενισχυτικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι και το γεγονός ότι σημειώθηκε αύξηση έστω και συγκρατημένη στις καταθέσεις το Δεκέμβριο.

Παράλληλα, “τα νέα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν από το καλοκαίρι και μετά έχουν αποδώσει παραπάνω από τα αναμενόμενα”, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Πάντως στην ατζέντα, δεν υπάρχει προς το παρόν άλλο φορολογικό ζήτημα, όπως αυτό για τους αγρότες, το περιουσιολόγιο ή τα κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων. Ειδικά για το τελευταίο, η εληνική πρόταση έχει ήδη παραδοθεί και εξετάζεται από τους θεσμοούς, με κύκλους από το υπουργείο Οικονομικών να σημειώνουν ότι δεν μπορεί να είναι κάτι αυστηρό αλλά ούτε και χαριστικό, κάτι που φάνηκε και από την απάντηση του επιτρόπου Μοσκοβισί στον κ. Παπαδημούλη.

Προς παράταση οι αλλαγές στα κόκκινα δάνεια

Παράταση, με διάταξη, για όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση και σε κάθε περίπτωση μέχρι να υπάρξει συμφωνία, του ισχύοντος καθεστώτος για τα κόκκινα δάνεια που σχετίζονται με την κύρια κατοικία προανήγγειλαν κυβερνητικές πηγές, ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη (από τις 5 το απόγευμα) η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Το νέο καθεστώς είχε συμφωνηθεί να ισχύσει από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Ωστόσο, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές επειδή την Παρασκευή θα αποχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών και θα ξαναγυρίσουν τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, εκ των πραγμάτων δεν αναμένεται μέχρι εκείνη την ημερομηνία να υπάρξει συμφωνία για τα δάνεια.

Το πρόγραμμα

Το κουαρτέτο θα μείνει στην Αθήνα ως το τέλος της εβδομάδας και το βασικό αντικείμενο των συσκέψεων θα είναι να προσδιοριστούν όλα τα μέτωπα της διαπραγματευσης που θα συνεχιστεί σε μια δεύτερη φάση όταν και πάλι επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Σημειώνεται ότι επικεφαλής της ελληνικής πλευράς είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στο τραπέζι μαζί του κάθονται οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ΕΣΜ).

Τα εμπόδια

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις σε ανεξάρτητες αρχές φέρεται να έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα τους δανειστές και να έχουν βαρύνει το κλίμα, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση παραβιάζει ένα κρίσιμο και ουσιαστικό μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου 2015.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα, καθώς περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις (όριο ηλικίας και βαθμός συγγένειας) για να αντικατασταθούν στην Επιτροπή ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, ο οποίος είναι σύζυγος της βουλευτή της Ν.Δ. Νίκης Κεραμέως.

Στα δημοσιονομικά η κυβέρνηση εμφανίζει ως επιτυχία την υπέρβαση κατά 1,9 δισ. ευρώ των εσόδων το 2015 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ το έτος αυτό, παρά τον αρχικό στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά θα καταθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εμμένοντας στη θέση ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα εκτελεστεί κανονικά με βάση τις προβλέψεις.

Τέλος σε ότι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά τη λειτουργία και τη δομή του.