Του Αλέξανδρου Κασιμάτη
(Upd 12.25) Σταθερό στα 80,2 δισ ευρώ για μία εβδομάδα αποφάσισε να κρατήσει το όριο του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες το ΔΣ της ΕΚΤ που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα χορηγήσει νέα Κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες μέχρι την επόμενη Τετάρτη και τη νέα συνεδρίαση του ΔΣ για το θέμα.
Την ίδια ώρα ωστόσο δεν υπήρξε απόφαση για αύξηση της απομείωσης (“κουρέματος”) στις εγγυήσεις που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA παρά τις πιέσεις που υπάρχουν από μερίδα του ΔΣ.
Πηγές απέδιδαν τη μη χορήγηση ELA στη σταθεροποίηση των εκροών σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Το τελευταίο διάστημα οι εκροές είχαν σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ ημερησίως αν και η “Καθημερινή” έγραφε σήμερα πως χθες υπήρξε μία αύξηση στα 300 εκατ. ευρώ στον απόηχο των νέων φημών για επιβολή capital controls και της δήλωσης Βαρουφάκη για την πιθανότητα επιβολής ειδικού τέλους στις αναλήψεις καταθέσεων από τα ΑΤΜ ή τα γκισέ, που όμως αργότερα πήρε πίσω ο υπ. Οικονομικών.
Με την απόφαση που έλαβε η ΕΚΤ ουσιαστικά περιορίζεται η διαθέσιμη ρευστότητα στις τράπεζες καθώς δεν αναπληρώθηκε το ποσό των εκροών από την προηγούμενη Τετάρτη. Ωστόσο οι τράπεζες διαθέτουν ένα κεφαλαιακό απόθεμα από τα ήδη χορηγηθέντα κεφάλαια του ELA το οποίο μετά τις εκροές των τελευταίων ημερών υπολογίζεται μεταξύ 2,5 και 3 δισ ευρώ. Κατά συνέπεια υπάρχει επαρκής ρευστότητα προκειμένου το Σύστημα να λειτουργήσει μέχρι την επόμενη Τετάρτη, που συνεδριάζει και πάλι η ΕΚΤ.
Δεδομένου ότι την προηγούμενη Τετάρτη ζήτησε 1,1 δισ ευρώ και έλαβε μόλις 200 εκατ. ευρώ και αυτή την εβδομάδα δεν δόθηκαν καθόλου χρήματα είναι σαφές το μήνυμα που στέλνει η ΕΚΤ στην ελληνική πλευρά ότι ο χρόνος τελειώνει.
Δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που ζήτησε η ΤτΕ σήμερα αλλά είναι βέβαιο ότι κατέθεσε αίτημα αύξησης του ELA. Σε κάθε περίπτωση όμως οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος κεφαλαιακών ελέγχων.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.