Με διατάξεις νόμου (αντί για “ΠΝΠ”)  και τροπολογίες που θα κατατεθούν εντός των επομένων ωρών -ή έως αύριο το πρωί το αργότερο- για ψήφιση στη Βουλή, επιστρέφει  η χώρα στην «κανονικότητα» της νομοθέτησης νέων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, για την επόμενη φάση της κρίσης από Ιούνιο μέχρι και Οκτώβριο.

Πρόκειται για το νέο κύμα αναστολών λειτουργίας ή συμβάσεων, αλλά και αναβολών πληρωμής φόρων, χωρίς όμως εκπτώσεις ολικής εμπρόθεσμης εξόφλησης πια.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων μέτρων αφορά στους εποχικά ή και μερικά απασχολούμενους τα καλοκαίρια στον Τουρισμό και την Εστίαση.  Οι νέες διατάξεις του υπουργείου Εργασίας για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», θα αποσαφηνίζουν τις λεπτομέρειες για τον τρόπο κάλυψης του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων από το κράτος όταν τίθενται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ή μερικής απασχόλησης.

Επιπλέον όμως έρχονται και διατάξεις για τις μειώσεις ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες θα ισχύσουν το διάστημα από 1η Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου,  από 24 σε 13% στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στις μεταφορές (τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνο, πλοίο και συνδυαστικές μεταφορές) αλλά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων. Μείωση ΦΠΑ προβλέπεται και στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

Παράλληλα, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποσοστό κάλυψης των απωλειών για τους  ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κατά 40%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δημόσιο θα καλύψει το 1/3 της ζημιάς μέσω συμψηφισμού του ποσού με φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τον Ιούλιο και μετά.  Τέτοιου είδους υποχρεώσεις μπορούν να είναι ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ το ύψος των απωλειών με υποβολή του συμβολαίου μίσθωσης του ακινήτου αλλά και της σχετικής απόδειξης των μειωμένων ποσών.

Εργασιακά

Στις διατάξεις θα προβλέπεται επίσης η παράταση και της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τον Ιούνιο.

Παράλληλα, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (που θα χρηματοδοτηθεί και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE) θα ισχύσει από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο και θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

·        Δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον ΚΑΔ και εφόσον παρουσιάζουν πτώση τζίρου 20% από τον Μάρτιο και μετά. Για κάθε μήνα (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο) θα γίνεται σύγκριση με κάποιους μήνες του 2019.

·        Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν σε μηνιαία βάση τους εργαζόμενους που έχουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας αλλά και τα στοιχεία του τζίρου των προηγούμενων μηνών.

·        Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν στοιχεία για τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο θα γίνεται σύγκριση με τα στοιχεία των μηνών που είναι διαθέσιμα.

·        Η επιχείρηση θα μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργασίας των εργαζομένων της με πλήρη απασχόληση έως 50%, χωρίς όμως να αλλάξει τη σχέση εργασίας του εργαζόμενου. Εκεί θα «επεμβαίνει» το Κράτος καλύπτοντας το 60% της αμοιβής.

·        Για το διάστημα που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε να μειώσει την αμοιβή του.

·        Ο εργοδότης θα έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου