«Ζωντανό» φαίνεται πως παραμένει το ενδιαφέρον της Fosun για την Εθνική Ασφαλιστική, με τους Κινέζους να μπαίνουν… σφήνα στο deal με το CVC, το οποίο πολλοί στην ασφαλιστική αγορά θεωρούν ως ήδη κλεισμένο.

Ειδικότερα, λίγες ώρες πριν οι Αμερικανοί καταθέσουν και επισήμως την ανανεωμένη πρότασή τους για το 80% του ασφαλιστικού βραχίονα της Εθνικής Τράπεζας, «φούντωναν» οι φήμες για comeback του κινεζικού ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος δεν μπόρεσε – λόγω πανδημίας – να καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά στον τελευταίο διαγωνισμό, που προκήρυξε η ΕΤΕ, αφήνοντας μόνο το CVC στην «κούρσα» της διεκδίκησης.

«Μολονότι οι διαδικασίες είναι συγκεκριμένες, η τράπεζα θα μπορούσε, εφόσον η προσφορά των Αμερικανών κριθεί μη ικανοποιητική και πριν καταλήξει στη λύση του ΙΡΟ να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Κινέζων, παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για πώληση της εταιρείας μέχρι τα τέλη του 2020», σχολιάζουν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά και το επικαιροποιημένο business plan, που δείχνει τα οικονομικά μεγέθη της Εθνικής Ασφαλιστικής και δη, το κομμάτι του bancassurance, να έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η νέα δεσμευτική προσφορά των Αμερικανών θα είναι χαμηλότερη από αυτή του περασμένου Μαρτίου, η οποία «άγγιξε» τα 480 εκατ. ευρώ.

Το χαμηλότερο τίμημα αντανακλά και την απομείωση της αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής, που έχει υπολογίσει η τράπεζα στα βιβλία της – από το ένα δισ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ – γεγονός, που προκάλεσε και τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Όπως έχει γράψει το ΝΜ, το ενδιαφέρον της Fosun για την Εθνική Ασφαλιστική «μετρά» ήδη από την εποχή, που στα ηνία της τράπεζας βρισκόταν ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ενώ συνέχιζε να παρακολουθεί τις εξελίξεις ακόμη και όταν η τότε διοίκηση της ΕΤΕ αποφάσιζε να μπει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία των Calamos – Exin.

Διαθέτοντας, άλλωστε, μία παγκόσμια ασφαλιστική πλατφόρμα, που εκτείνεται από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, η Fosun περιγραφόταν από πολλούς μέσα στην αγορά ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί στη διεκδίκηση του 80% του εταιρείας.

Κατέχει, άλλωστε, την Fidelidade, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας, έχει αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στη Λατινοαμερικανική ασφαλιστική εταιρεία La Positiva, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει μπει δυναμικά και στην αναζήτηση του εμβολίου για τον κορωνοιό, μέσα από την Fosun Pharma.

«Σε αντίθεση με το CVC, όπου είθισται να πουλά μετά από βραχύ διάστημα τις τοποθετήσεις του, η Fosun διατηρεί μία πιο στενή σχέση με το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο», σπεύδουν να υπογραμμίσουν οι παραπάνω πηγές.

Οι Αμερικάνοι, πάντως, έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες στον τομέα της ιδιωτικής υγείας στην χώρα μας, επενδύοντας την τελευταία τριετία τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, αποκτώντας από την ΜΙG το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, το ΙΑΣΩ General και το Metropolitan, κινήσεις, που τους καθιστούν από τους ισχυρότερους παράγοντες στον τομέα της ιδιωτικής υγείας στην χώρα μας.

Νωρίτερα μέσα στο 2020 δε, απέκτησαν σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο στην Skroutz, ενώ εξαγόρασαν από την τουρκική D-Marin του ομίλου Dogus τις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Λευκάδας και Γουνιών Κέρκυρας.