Ο Γιώργος Χουλιαράκης υπήρξε η εξαίρεση σε ολόκληρη την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: Από τους υπουργούς που πήγαιναν στις συναντήσεις των Ευρωπαίων, ο μέχρι πριν λίγες μέρες αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ήταν ο πιο συμπαθής κι αποδεκτός από τους συναδέλφους του, στο EuroWorkingGroup (EWG).

Και σε αυτό το πεδίο, τώρα αποκαθίσταται η “κανονικότητα”, καθώς τη χώρα μας εκεί θα εκπροσωπεί όχι πια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, που ορίστηκε να είναι ο κ. Μιχάλης Αργυρού.

Μια ματιά στο βιογραφικό του νέου προέδρου του ΣΟΕ, αρκεί για να καταλάβει κανείς τους λόγους που ο πρωθυπουργός τον επέλεξε για αυτή τη νευραλγική θέση. Απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), ο κ. Αργυρού είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary), ενώ είναι αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Cardiff Business School, Cardiff University και πρόσφατα εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διεθνής μακροοικονομία κι οι διεθνείς νομισματικές σχέσεις.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βασίζεται σε ανθρώπους με τους οποίους έχει συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια, και ο κ. Αργυρού είναι αναμφίβολα ένας από αυτούς. Ο σημερινός πρωθυπουργός επεδίωκε τακτικά να συναντιέται με τον νέο πρόεδρο του ΣΟΕ, ώστε να παρακολουθεί από κοντά τις πραγματικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, τα ενδότερα στην ευρωπαϊκή κρίση του δημόσιο χρέους, όπου ο κ. Αργυρού θεωρείται ειδήμων, αλλά και τις πορείες των πιο σημαντικών νομισμάτων παγκοσμίως και γενικότερα το τοπίο των διεθνών οικονομικών εξελίξεων.

Παρά το υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο αντικείμενό του, ίσως και εξαιτίας αυτών, ο κ. Αργυρού δεν δίσταζε να μετάσχει σε στρογγυλά τραπέζια συζητήσεων σε κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης, ώστε να υπερασπίζεται τις απόψεις του. Έτσι δημιούργησε έναν κύκλο de facto συνομιλητών στο χώρο της ενημέρωσης, παράλληλα με τις συχνές επαφές του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και σημερινό πρωθυπουργό.

Απόρροια αυτών των στενών επαφών ήταν η ένταξη του Μιχάλη Αργυρού ως μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας  Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ ήδη ήταν μέλος του ερευνητικού δικτύου του Ομίλου CESifo του Μονάχου και μέλος του Julian Hodge Institute of Applied Macroeconomics. Στη συνέχει είχε οριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Αναπληρωτής Γραμματέας Στραγηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό το πλέγμα σχέσεων θεωρείται βέβαιο ότι θα βοηθήσει τον κ. Αργυρού στην προσπάθεια εξήγησης στην κοινή γνώμη των εξελίξεων στο EWG που επηρεάζουν την πορεία της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων πολιτών. Άλλωστε, είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που παραλαμβάνει αρμοδιότητες τις οποίες ο προκάτοχός του, Γιώργος Χουλιαράκης, παραδίδει σε υψηλό επίπεδο επιτευγμάτων και αποδοχής από τα άλλα μέλη του EWG.