Θετική απέναντι στα ελληνικά ομόλογα είναι η Morgan Stanley καθώς θεωρεί ότι οι κίνδυνοι στη χώρα έχουν περιοριστεί σημαντικά. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα με έκθεση της (“Greece: From Shake-Up to Shape-Up?”, 21 Ιαν.) δηλώνει ότι παραμένει “long” στα ελληνικά χρεόγραφα περιμένοντας μάλιστα την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κυμανθεί στο 9% μεσοπρόθεσμα. Εν ολίγοις να σημειώσει περαιτέρω άνοδο. 

Όσον αφορά τα warrants του ΑΕΠ εκτιμά ότι η “δίκαιη αξία” τους είναι στο 0,89 σεντς από 0,77 που είναι στα τρέχοντα επίπεδα και έχει ανεβάσει τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για την ανάκαμψη στο 2,8%.

Από την έκθεση προκύπτει πως η Morgan Stanley νοιώθει πιο σίγουρη για τις προοπτικές της χώρας μας αν και δηλώνει ότι θα είναι προσεκτική στα προσεχή τρίμηνα.

Πρώτα απ’ όλα θεωρεί ότι υπάρχει μία μεγαλύτερη δέσμευση απ’ την Ευρώπη να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον τηρεί το πρόγραμμα προσαρμογής. Σύμφωνα με την Morgan Stanley ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης της χώρας μας θα εξελιχθεί σε “ημιμόνιμο” αποκατοπτρίζοντας τη ρήση του Μίλτον Φρίντμαν ότι “δεν  υπάρχει κάτι πιο μόνιμο απ από ένα προσωρινό κρατικό πρόγραμμα”!

Παράλληλα τονίζει ότι μία ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει ξεκινήσει αλλά τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα γίνονται λιγότερα άσχημα, καθώς αρχίζουν να αμβλύνονται τα σοκ που έπληξαν την οικονομία, όπως πχ η ανησυχία για έξοδο απ’ την Ευρωζώνη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Morgan Stanley το χάσμα της ανταγωνιστικότητας με τις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης κλείνει σημαντικά και θα συνεχίσει να κλείνει με “άρμα” την ακόμα μεγαλύτερη πτώση του κόστους εργασίας στη χώρα. Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές της επενδυτικής, η ανάγκη η Ελλάδα να εξέλθει της Ευρωζώνης ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της μέσω μίας υποτίμησης του νομίσματος της αρχίζει να περιορίζεται.

Στα θετικά επίσης, εκτιμά η επενδυτική, είναι ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της. “Περιμένουμε η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και από εκεί και έπειτα να το διατηρήσει”, σημειώνει η Morgan Stanley. Εκτιμά δε ότι το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα είναι οριακό, ωστόσο σταδιακά θα αυξηθεί πάνω απ’ το 3%.

Από την άλλη η Morgan Stanley εστιάζει στον πολιτικό κίνδυνο που ελλοχεύει φέτος. σημειω΄νει πως η τρικομματική κυβέρνηση αποδυναμώνεται και η πιθανότητα διάλυσης της παραμένει μεγάλη. Επίσης σημειώνει πως η μικρότερη πολιτική ή κοινωνική υποστήριξη προς την κυβέρνηση μπορεί να πλήξει τη δυνατότητα ή την επιθυμία της να τηρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Στ. Μορφίδης