Η νέα φορολογική πολιτική φέρνει σημαντικές ελαφρύνσεις για επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, με αλλαγές που αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο έντυπο Ε1 των φορολογικών δηλώσεων.

Μεταξύ των βασικών μέτρων, ξεχωρίζει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με μπλοκάκι, όπως προβλέπει ο ν. 5162/2024. Στον Πίνακα 2 αφαιρούνται πλέον οι κωδικοί 027-028, που σχετίζονταν με το συγκεκριμένο τέλος.

Επιπλέον, νέοι κωδικοί ενσωματώνονται για τη φορολογική καταγραφή του ψηφιακού τέλους συναλλαγών. Συγκεκριμένα, στον Πίνακα 4Δ2 προστίθενται οι 741 και 742, αποτυπώνοντας μια νέα χρηματική επιβάρυνση που εφαρμόζεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Με στόχο την ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης και τη σταδιακή αποσυμφόρηση της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, εισάγονται νέες απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος.

Στον Πίνακα 6, οι κωδικοί 119 και 120 αφορούν την εκμίσθωση κατοικιών έως 120 τ.μ., οι οποίες:

– Ενοικιάζονται με τουλάχιστον τριετή σύμβαση από 8 Σεπτεμβρίου 2024 έως 31 Δεκεμβρίου 2025.
– Είχαν δηλωθεί ως κενές το 2022 και 2023 ή χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση το 2023.

Μια σημαντική προσθήκη αφορά τα φιλοδωρήματα, τα οποία πλέον καταγράφονται στους κωδικούς 689-690 και 691-692 με βάση τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση:

– Τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ μηνιαίως απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος.
– Όσα ξεπερνούν το ποσό αυτό, θεωρούνται πρόσθετες αποδοχές και φορολογούνται κανονικά.
– Η απαλλαγή δεν ισχύει εάν το φιλοδώρημα δίνεται ως σταθερό ποσοστό επί του μισθού ή περιλαμβάνεται στη σύμβαση εργασίας.

Τεκμαρτό εισόδημα και ειδικές προβλέψεις για μικρούς οικισμούς

Στον πίνακα προσδιορισμού ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων, έχουν ενσωματωθεί οι νέες διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 5162/2024.

Επιπλέον, προβλέπεται μείωση στο μισό του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για επιχειρηματίες που έχουν επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία σε:

– Μικρούς οικισμούς έως 500 κατοίκους.
– Δημοτικές κοινότητες εκτός Αττικής με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους.

Προθεσμίες και τρόποι υποβολής δηλώσεων

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2025 ξεκινά στις 17 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου. Παράταση έως τέλος Ιουλίου προβλέπεται μόνο για φορολογούμενους που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία.

Η υποβολή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω myAADE, με ελάχιστες εξαιρέσεις για χειρόγραφη δήλωση στη ΔΟΥ.

Για τις κοινές και χωριστές δηλώσεις συζύγων, η προθεσμία υποβολής δήλωσης χωριστής φορολογικής δήλωσης είναι η 28η Φεβρουαρίου 2025. Αν δεν υποβληθεί σχετικό αίτημα, η δήλωση θα υποβάλλεται αυτόματα ως κοινή.

Αυστηροί έλεγχοι και εξαιρέσεις για καθυστερήσεις

Οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις θα ελέγχονται αυστηρότερα. Δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα μόνο σε περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα εργοδότη ή αρμόδιου φορέα.

Ειδικές διευκολύνσεις παρέχονται για:

– Κατοίκους εξωτερικού.
– Κληρονόμους αποβιωσάντων, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ακολουθώντας ειδική διαδικασία.

Πληρωμή φόρων και επιστροφές

Οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται μέσω της πράξης προσδιορισμού φόρου, όπου θα αναγράφεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.).

Οι πληρωμές θα γίνονται:

– Μέσω τραπεζών ή ηλεκτρονικά μέσω myAADE.
– Όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, θα την λαμβάνουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Οι αλλαγές που εισάγονται για το 2025 στοχεύουν στη μείωση των φορολογικών βαρών, στην ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης και στην ψηφιοποίηση των συναλλαγών μέσω νέων φορολογικών καταχωρήσεων. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και οι φοροαπαλλαγές για ενοίκια και φιλοδωρήματα προσφέρουν ελαφρύνσεις σε πολλούς φορολογούμενους, ενώ το νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον ελέγχου διασφαλίζει ταχύτερες διαδικασίες και μεγαλύτερη διαφάνεια στη φορολόγηση.

Διαβάστε ακόμη 

Τα μπρος-πίσω του Λευκού Οίκου με τους δασμούς έχουν… τρελάνει την αμερικανική αγορά

Scope Ratings: Καμπανάκι για εκτίναξη του γερμανικού χρέους λόγω της αύξησης των αμυντικών δαπανών (πίνακες)

Πατραϊκή Χαρτοποιία: «Μοσχοπουλήθηκε» το ακίνητο-φιλέτο στην Πάτρα, με 11,24 εκατ. ευρώ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα