search icon

Οικονομία

Νέο 5ετές ομόλογο: «Γκάζια» και για νέα έκδοση με «καύσιμο» αναβαθμίσεις και ΕΚΤ

Πάνω από 20 δισ. προσφορές για τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της χώρας

Αποθέματα όχι μόνον για μέτρα στήριξης, αλλά και για να μπορεί χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη, «κτίζει» η κυβέρνηση. Σε μία μόλις ημέρα, εχθές η κυβέρνηση δανείστηκε 3 δισ. από ένα 5ετές ομόλογο με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, αλλά και 1 δισ. ευρώ από τρίμηνα έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο 0,4%. Για πρώτη φορά δηλαδή, τα κρατικά χρέη… άρχισαν να αποφέρουν και έσοδα στη χώρα!

Επί της ουσίας, ποτέ το Ελληνικό Δημόσιο δεν δανείστηκε με χαμηλότερο κόστος. Του προσφέθηκαν πάνω από 20 δισ. ευρώ και το 85% ήταν «φρέσκο χρήμα» από το εξωτερικό. Το 30% από Βρετανία, 16% από Γαλλία, 14% από Γερμανία και Βόρεια Ευρώπη, 12% από Ισπανία και Πορτογαλλία, 11% από Ιταλία. Επέλεξε και δέχτηκε τα 3 δισ. ευρώ με κόστος λίγο κάτω από 0,17%. Αν και τόσο μικρής διάρκειας ομόλογο, το ομόλογο καλύφθηκε κατά 43% διαχειριστές κεφαλαίων και 35% τράπεζες. Συμμετείχαν ακόμα και Ασφαλιστικά ταμεία με ένα (αξιόλογο) 5%. Μόνο 14% προέρχεται από hedge funds.

Προφανώς τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια, για τα ελληνικά ομόλογα που κατατάσσονται στην κατηγορία «σκουπίδια», αποτελούν παράδοξο που δεν επιδέχεται μίας μόνο εξήγησης ή ερμηνείας. Είναι συνισταμένη της ανάγκης για ασφαλή καταφύγια σε εποχή κρίσης, αλλά και της στήριξης της ΕΚΤ που καλύπτει (και δεν εξαιρεί όπως παλαιότερα) τα ελληνικά ομόλογα.

Και προφανώς συνδέεται με δεδομένα και πολιτικές που εξασφαλίζει η Αθήνα, όπως:

Κυρίως όμως οι αγορές δανείζουν την Ελλάδα υπό Αυστηρή Εποπτεία με τον όρο πως εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και Ανάπτυξης. Και αυτό φαίνεται πως είναι το «κλειδί» για την πλειοψηφία των ξένων θεσμικών επενδυτών (τράπεζες, ταμεία κλπ) που θα κρατήσουν τα κεφάλαιά τους κλεισμένα στα ελληνικά ομόλογα για τα επόμενα λίγα ή πολλά χρόνια, ακόμα και αφού η ΕΚΤ αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Διαβάστε ακόμη

Ο Chief of staff και ο υπουργός στο Τατόι, οι φρεγάτες και τα ακίνητα που… φεύγουν σαν ζεστό ψωμί

Εφοριακοί με μαγιό παριστάνοντας τους τουρίστες ετοιμάζουν απόβαση στα ελληνικά νησιά

Γιάννα Τζίκα (ΚΟΝΒΑ): Η ΤΡΑΤΑ της νέας εποχής

Exit mobile version