Απόλυτα επιτυχής κρίνεται η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου με το οποίο η χώρα μας άντλησε 3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την έκδοση δήλωσε ότι «Η Ελληνική Δημοκρατία άντλησε σήμερα 3 δισεκατομμύρια ευρώ με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, μέσω έκδοσης 5ετούς ομολόγου».

Η ισχυρή ζήτηση που καταγράφηκε για το νέο πενταετές ομόλογο ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς οι προσφορές υπερέβησαν το επίπεδο των 20 δισ. ευρώ.

Το spread διαμορφώθηκε στα Mid Swaps +47 μονάδες βάσης, ενώ το αρχικό guidance ήταν για Mid Swaps +55 μ.β. για να αναθεωρηθεί στη συνέχεια στο +50 μ.β. Δηλαδή η απόδοση της έκδοσης από την περιοχή του 0,28% (του αρχικού guidance) υποχώρησε στο επίπεδο του 0,2%, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης.

Η ωρίμανση του ομολόγου έχει καθοριστεί για τον Φεβρουάριο του 2026.

Σύμβουλοι στην έκδοση ήταν οι Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Société Générale.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει: 

«Η χώρα, σήμερα, βγήκε και πάλι, με μεγάλη επιτυχία, στις διεθνείς αγορές. Άντλησε, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αντίστοιχη έκδοση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με επιτόκιο 3,6%.

Επιπλέον, η σημερινή έκδοση είχε μεγάλη υπερκάλυψη και εξαιρετική ποιότητα.

Ενώ, επίσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα και δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, με νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης, -0,4%!

Όλα αυτά συνιστούν αναγνώριση των θυσιών της κοινωνίας και της αξιοπιστίας και αποδοτικότητας της κυβερνητικής πολιτικής.

Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Κυβέρνησης, φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Από τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει – συνολικά – 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος.

Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πρόσφατων θετικών οικονομικών εξελίξεων, όπως είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, η τόνωση του δείκτη της μεταποίησης και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Εξελίξεις που πιστοποιούν την ορθότητα, την αποτελεσματικότητα και τη διορατικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία εδράζεται στη στοχευμένη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Πάνω σε αυτή τη βάση, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε – άμεσα – τη χώρα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Διαβάστε ακόμα:

Λιούις Χάμιλτον: Οι big business του «Βασιλιά» της Formula 1 – Tα… μυστικά του νέου συμβολαίου

Στις 30 Ιουνίου το «σφυρί» για το «χειμερινό σαλέ» των Κουτσολιούτσων στο Πήλιο

Facebook: Δεν «ανοίγει» τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ