Ισχυρή ανάπτυξη φέτος και το 2023, με «φόντο» την ενεργειακή κρίση που θα κρατήσει φέτος τον πληθωρισμό φέτος στο εκρηκτικό επίπεδο του στο 9% (με αποκλιμάκωση του το 2023), προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 που θα κατατεθεί σήμερα (3/10) στη Βουλή.

Παρά τα μέτρα ύψος 13 δισ. ευρώ, που υλοποιούνται φέτος για την στήριξη της οικονομίας, η κυβέρνηση καταφέρνει να συγκρατήσει το πρωτογενές έλλειμμα στον αρχικό της στόχο, κοντά στο 2%, ενώ παράλληλα «ποντάρει» και σένα πολύ μικρό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023!

Ειδικότερα, οι στόχοι του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται ως εξής:

• Πρωτογενές έλλειμμα: Ο πήχης σύμφωνα με πληροφορίες, μετακινείται από το 2% του ΑΕΠ στην περιοχή του 1,7% – 1,8% σε πρώτη φάση, με πιθανότητα ακόμα καλύτερων τελικών επιδόσεων, αν επαληθευτεί για παράδειγμα η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 6% φέτος. Αντίστοιχη προσαρμογή θα γίνει και στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2023, με τον πήχη να μπαίνει χαμηλότερα από το 1% αλλά αλλά πάνω από το 0,5% του ΑΕΠ.

• Ρυθμός Ανάπτυξης: Η εκτίμηση τοποθετείται στο 5,3% για το 2022 με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και στο 2,1% για το 2023. Ειδικά για φέτος το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 210 δισ. ευρώ από 197 δισ. ευρώ που προβλέπονταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν την Άνοιξη.

• Δημόσιο Χρέος: Εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 180% του ΑΕΠ από φέτος για να υποχωρήσει περαιτέρω το 2023.

• Πληθωρισμός: Πρόκειται για το μέγεθος… «κλειδί» καθώς θα επηρεάσει όλες τις παραπάνω προβλέψεις. Για την ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πληθωρισμό της τάξης του 9% φέτος και 3% το 2023, στοιχείο που οδηγεί σε μεγάλη αποκλιμάκωση του χρέους σε συνδυασμό με την εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες έως τα μέσα Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η αύξηση των κύριων συντάξεων, η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφους και τουρισμό.

Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Βασικά θέματα συζήτησης είναι η κατάσταση στην οικονομία της ευρωζώνης και η «απάντηση» της Ευρώπης απέναντι στις υψηλές τιμές ενέργειας και στις όλο και αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Παράλληλα, θα τεθούν προς συζήτηση οι προτεραιότητες των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης για να πάρουν μετά τη σκυτάλη όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.

Ειδικά στο σκέλος των Σχεδίων Ανάκαμψης, τα κράτη-μέλη αναμένουν τη συμφωνία και την έγκριση των κανονισμών του REPowerEU για να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των Σχεδίων τους που μπορεί να προβλέπουν ακόμη και μεταφορά πόρων από τα ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ.

Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει επιπλέον επιδοτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ και ένα ποσό, ίσως και άνω των 5 δισ. ευρώ χαμηλότοκα δάνεια, από τα σήμερα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε ακόμη:

Ο «Πιερ» στο σπίτι του Εθνάρχη, η αέναη διαφωνία του Ιβάν με τον Στέγγο και τα διόδια που θα κρίνουν την Αττική Οδό

Ανεβάζουν σταθερά ταχύτητα τα malls της Lamda Development

Πέγκυ Αντωνάκου (Google): «Θα αναπτύξουμε στην Ελλάδα νέα προϊόντα που θα δώσουν παγκόσμιες λύσεις»