Την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επισημαίνουν εκ νέου οι Financial Times, που στη σημερινή τους έκδοση δημοσιεύουν δύο επιστολές που υπογράφουν μεταξύ άλλων νομπελίστες οικονομολόγοι. Με τίτλο “Και η Ευρώπη θα επωφεληθεί από μία νέα αρχή στην Ελλάδα” την επιστολή υπογράφουν 18 καθηγητές οικονομικών και άνθρωποι της αγοράς ,μεταξύ άλλων ο Γιόζεφ Στίγκλιτς του πανεπιστημίου Κολούμπια, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης του LSE, ο Τσαρλς Γκουντχαρντ του LSE και ο Νιλ ΜακΚίνον της VTB Capital.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η ελάφρυνση χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει να αναπτυχθεί η Ελλάδα και να εκμεταλλευθεί πλήρως τις ικανότητες του λαού της , ώστε να συνεισφέρει στην ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουν πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από μόνη της δεν επαρκή για να δημιουργηθεί την απαραίτητη αναπτυξιακή δυναμική και ότι η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, δίνοντας βάρος στην ενίσχυση της αποδοτικότητας στην είσπραξη φόρων και απέχοντας από περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους οι γνωστοί οικονομολόγοι υιοθετούν τις προτάσεις που δημοσίως έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ελαφρώς παραλλασσόμενες. Συγκεκριμένα προτείνουν:

Την υπό όρους παράταση της περιόδου χάριτος, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην χρειάζεται να εξυπηρετεί χρέος, παρά μόνον όταν καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3% και μέχρις ότου ανακτήσει τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ που έχει χάσει από το 2008 (ρήτρα ανάπτυξης).

Την μείωση κάποιου μέρους του επίσημου χρέους, ώστε να υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.
Τη χορήγηση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων στη βάση του σχεδίου Γιούνκερ, που θα στηρίξουν τις ελληνικές εξαγωγές.

Και η επιστολή καταλήγει: “Πιστεύουμε ότι όλη η Ευρώπη θα επωφεληθεί απ’ την ευκαιρία που θα δοθεί στην Ελλάδα για μία νέα αρχή. Εξάλλου, η κα Τετ (αρθρογράφος των FT που πρόσφατα είχε γράψει υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους) μας υπενθύμισε ότι η γερμανική οικονομία κατάφερε να ανθήσει μεταπολεμικά μόνο μετά την μεγάλη διαγραφή χρέους.

FT Alphaville: “Η υποκρισία των Ευρωπαίων”

Πάνω σε αυτό στέκεται και σχόλιο του blog των FT, Alphaville με τίτλο “η υποκρισία των Ευρωπαίων για τα κρατικά χρέη”. Αφού υπογραμμίζει τις χθεσινές δηλώσεις απ’ το Νταβός της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Φινλανδού πρωθυπουργού Αλεξ Στουμπ, που ζητούν “η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της”, αποκλείοντας ένα κούρεμα του χρέους, αντιπαραβάλει τη συνέντευξη του οικονομικού ιστορικού Αλμπρεχτ Ριτσλ το 2011 στο Spiegel για τις μεγάλες διαγραφές χρέους που είχε η Γερμανία τον προηγούμενο αιώνα.

Εν τω μεταξύ σε ξεχωριστή επιστολή προς τους FT και ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου DePaul του Σικάγο, Καρίμ Πακραβάν τονίζει ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ελλάδας. Αφού κάνει αναφορά στο σχέδιο Μπράντι που οδήγησε σε ένα κούρεμα κατά 30% των χρεών σε Λατ. Αμερική, ανατ. Ευρώπη, Αφρική και Ασία “που οδήγησε σε μία δεκαετία ανάκαμψης των αναδυόμενων οικονομιών”, ο οικονομολόγος καταλήγει ότι η ίδια λύση πρέπει να προωθηθεί και για την Ελλάδα.