Η επανεκτίμηση των αναδυόμενων αγορών, τα μειούμενα ρίσκα στην οικονομική δραστηριότητα και ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι οι παράγοντες που επιφέρουν μεταβλητότητα στις τουρκικές αγορές επιφέρει, υποστηρίζει η Nomura. “Η νομισματική πολιτική δεν είναι πια τόσο χαλαρή, φτάνει όμως αυτό;”,  διερωτάται ο οίκος.

Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ της Τουρκίας,  η ανάπτυξη  αναμένεται να υπερβεί το 2,3% όπου βρισκόταν το 2012 το sell off στην αγορά και η πτώση στους βασικούς δείκτες είχαν ως αποτέλεσμα την καθίζηση της εμπιστοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, η Nomura υποστηρίζει ότι το δ’ τρίμηνο θα κυλήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις της. Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές επενδύσεις πιθανότατα θα επηρεαστούν από την πρόσφατη διολίσθηση του νομίσματος.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας επιδεινώθηκε, σε βάρος της δημοσιονομικής πολιτικής το 2012. Ο οίκος αναθεώρησε την πρόβλεψή του από το 6,5% στο 7,4% για το 2013. Για το 2014, “βλέπει”  πληθωρισμό 5,5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5%.  

Ο οίκος σημειώνει ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι πιο σφιχτή, εκτός και  οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων αγορών τυπώσουν περισσότερο χρήμα. Θεωρεί δε ότι το βασικό επιτόκιο θα ανέβει στο 8,30% από το 7,50% που ισχύει σήμερα, ενώ εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 6,75% μέχρι τουλάχιστον να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από το 6,2%. Την ίδια ώρα πάντως η Κεντρική Τράπεζα λέει ότι το βασικό επιτόκιο δεν πρόκειται να υπερβεί το 7,75%.

Η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική θα συνεχιστεί, όπως προκύπτει και από το Μεσοπρόθεσμο της τριετίας 2013 – 2015. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα οι εκτιμήσεις δεν είναι τόσο αισιόδοξες όσο ήταν 6-7 χρόνια πριν, ωστόσο η Nomura αναμένει ότι η σχέση χρέους – ΑΕΠ θα πέσει κοντά στα χαμηλά του 30%. Ο οίκος καταλήγει ότι η νομισματική πολιτική κινείται σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί και δεν διαβλέπει ρίσκα.

Παράλληλα, αναμένει δύο αναβαθμίσεις της τουρκικής οικονομίας εντός του έτους, καθώς οι δομικές μεταρρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο βασικούς κινδύνους θεωρεί  εμπορικά σοκ, όπως υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο και αιφνιδιαστικό τερματισμό κεφαλαιακών εισροών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πληθωρισμός μπορεί να λάβει και πάλι την ανιούσα, που, σε συνδυασμό με το εξασθενημένο νόμισμα θα οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σενάριο που, ωστόσο, ο ιαπωνικός οίκος δεν θεωρεί πιθανό.