Με αφορμή την χθεσινή έγκριση που έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα, οι αναλυτές του ιαπωνικού οίκου Nomura σχολιάζουν τα μετέπειτα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης και τις δυσκολίες που αναμένεται να συναντήσει στο μέλλον.

Σύμφωνα λοιπόν με τον οίκο, οι προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί πρώτον να παραμείνει η χώρα εντός Ευρωζώνης και δεύτερον την ανάγκη να παραμείνει το ίδιο το κόμμα της Αριστεράς ενωμένο.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Nomura προειδοποιούν πως παρά το γεγονός πως η έγκριση των προτάσεων αποτελεί αναμφίβολα ένα θετικό γεγονός, η πολύ σημαντική φάση της εφαρμογής και η περαιτέρω διευκρίνηση των προθέσεών της είναι και το πιο δύσκολο μέρος προκειμένου να εγκριθεί η παράταση.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει επίσης το αίτημα παράτασης για έγκριση στο ελληνικό κοινοβούλιο, κάτι που αποτελεί την πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση μετά την πρώτη στροφή που έκανε το κόμμα. Οι αναλυτές τονίζουν πως υπάρχουν ήδη φωνές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερή πλατφόρμα που διαφώνησαν με την τακτική που ακολουθεί το κόμμα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις.

Τέλος, οι αναλυτές του ιαπωνικού οίκου σπεύδουν να υπογραμμίσουν για ακόμα μία φορά πως η σημερινή κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να τερματίσει την αξιολόγηση με επιτυχία αφού θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ τεσσάρων επιλογών.

Αυτά είναι:

1) ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας
2) πρόωρες εκλογές
3) ένα δημοψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου και την συμμετοχή στην Ευρωζώνη 4) μια νέα σύγκρουση κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων όταν θα πάρουν την αξιολόγηση στα σοβαρά.

Τα πρώτα σημάδια από την στροφή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις έχουν αυξήσει την πιθανότητα μιας αλλαγής στη σύνθεση του συνασπισμού κατά τη διάρκεια μιας νέας συμφωνίας ή σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ή ενός δημοψηφίσματος.

Παρ ‘όλα αυτά, οι πιο γενναίοι συμβιβασμοί θα ζητηθούν από το ΣΥΡΙΖΑ στο εγγύς μέλλον, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεταβλητότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί.