Οι τιμές στο νωπό κρέας εξακολουθούν να κινούνται σταθερά ανοδικά, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά σε ένα από τα βασικά αγαθά της καθημερινής διατροφής.

Παρότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε οριακά τον Οκτώβριο – από 1,9% τον Σεπτέμβριο σε 2% – ενώ ήταν 2,4% τον περσινό Οκτώβριο, στα νωπά κρέατα ο ρυθμός ανόδου παραμένει πολλαπλάσιος. Σε ετήσια βάση, οι αυξήσεις στα κρέατα αγγίζουν το 10,6%, ενώ από Σεπτέμβριο σε Οκτώβριο συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις: μοσχάρι +5,3%, χοιρινό +1,6%, αρνί/κατσίκι +3,4%.

Στο μοσχάρι, οι αυξήσεις καταγράφονται πλέον σχεδόν καθημερινά, κάτι που οφείλεται – όπως εξηγούν οι κρεοπώλες – στις πολιτικές της ΕΕ που οδηγούν σε περιορισμό της παραγωγής. Όπως ανέφερε στο Ertnews ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, η μέση τιμή για άπαχο μοσχαρίσιο χωρίς κόκκαλο ξεπερνά τα 16 ευρώ/κιλό. Παράλληλα, άνοδο σημειώνουν και οι τιμές των αιγοπρόβειων, με τον κ. Κεσίδη να κάνει λόγο για εκτεταμένες ελληνοποιήσεις, ειδικά καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η χώρα αντιμετωπίζει κρούσματα ευλογιάς.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως το Πάσχα του 2025 πάνω από 200.000 αμνοερίφια από τη Ρουμανία διατέθηκαν στην αγορά και πωλήθηκαν ως ελληνικά, όχι από τα συνοικιακά κρεοπωλεία, όπως τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, στα σούπερ μάρκετ ο Οκτώβριος 2025 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2024 καταγράφει άνοδο +10,54% στα φρέσκα κρέατα. Οι ανατιμήσεις αποδίδονται στις διεθνείς τιμές των εισαγόμενων ειδών, κυρίως του μοσχαριού λόγω μείωσης ζωικού κεφαλαίου, αλλά και στις ασθένειες που έπληξαν ελληνικές εκτροφές, ιδιαίτερα στα αμνοερίφια.

Οι επιπτώσεις επεκτείνονται και στα γαλακτοκομικά, καθώς η μείωση του ζωικού κεφαλαίου αυξάνει το κόστος παραγωγής των τυροκομικών προϊόντων.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ: 1,4% τον Σεπτέμβριο του 2025, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 3,5% και του ΟΟΣΑ 5%. Παρά τη θετική αυτή εικόνα, το φαινόμενο της ακρίβειας παραμένει διεθνές, πολυπαραγοντικό και επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες παραγωγής – ειδικά στο βοδινό κρέας.

Ο συνολικός πληθωρισμός στο 1,9% συνοδεύεται από «συνεισφορά» τροφίμων μόλις 0,3%. Ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές του ΥΠΑΝ, κάθε αύξηση, μικρή ή μεγάλη, παραμένει επιβάρυνση για το νοικοκυριό, τη στιγμή που το κόστος ζωής σε μεγάλα αστικά κέντρα – ειδικά λόγω ενοικίων – έχει εκτιναχθεί, πιέζοντας ιδιαίτερα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι θετικό στοιχείο, όμως το ουσιαστικό ζητούμενο είναι να το νιώσει ο πολίτης στην καθημερινότητά του. Αυτό καθιστά αναγκαία τη συνέχιση πολιτικών που συγκρατούν το κόστος ζωής και ενισχύουν τον ανταγωνισμό, έτσι ώστε τα θετικά αποτελέσματα να φτάσουν στο πορτοφόλι των νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή, η Metron Analysis, σε έρευνα για την ΟΕΦΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, καταγράφει ότι η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το 71% των πολιτών.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνει πως το 76% θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 70% των νέων δηλώνει ότι δεν προχωρά στη δημιουργία οικογένειας λόγω οικονομικών δυσκολιών. Τα ευρήματα δείχνουν μια κοινωνία που δοκιμάζεται από το υψηλό κόστος ζωής και αναζητά άμεσες λύσεις, με το δημογραφικό να αναδεικνύεται πλέον σε ζήτημα εθνικής διάστασης.

Διαβάστε ακόμη 

Ανέβασε ταχύτητα η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Στο 2% το γ’ τρίμηνο

Οι Greeks πρωταγωνιστούν και το 2025 – Στοχευμένες αγορές και «έξυπνες» πωλήσεις πλοίων

Κομισιόν: Καμπάνα 120 εκατ. ευρώ στην X του Έλον Μασκ βάσει του DSA

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα