Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Δεν πέρασαν λίγες ώρες που το Κουαρτέτο αναχώρησε από την Αθήνα χωρίς να υπάρξει συμφωνία και ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο γερμανικό τύπο προειδοποιεί για πιθανά «πισωγυρίσματα» στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας που μπορεί να επαναφέρουν σκηνές ανάλογες με αυτές του καλοκαιριού του 2015.

«Θα θέλαμε να αποφύγουμε την επανάληψη μιας κατάστασης παρόμοιας με εκείνη του περσινού καλοκαιριού» αναφέρει στη συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους των εφημερίδων του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

Όπως εκτιμά «στην παρούσα φάση η Ελλάδα έχει επαρκή χρηματικά αποθέματα. Εντούτοις είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου».

Ως «αγκάθια» ο Λετονός πολιτικός αναφέρει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τις συμφωνηθείσες ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, όπως εκτιμά. 

Επισημαίνε, τέλος, ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και ειδικότερα της φορολογικής διοίκησης υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει ακόμη δύσκολες αποφάσεις».

Πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις «βλέπουν» Σαπέν και Σόιμπλε

Παρά τις επιφυλακτικές δηλώσεις του Β. Ντομπρόφσκις, ο Μισέλ Σαπέν αλλά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξοι, λέγοντας ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι σε γενικές γραμμές θετικές, ωστόσο η τρόικα θα συνεχίσει με την αξιολόγηση στις 4 Απριλίου.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων κι ότι «όλοι πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα στη διαδικασία αυτή, με έναν ευρωπαϊκό τρόπο», καθώς όλοι θα ωφεληθούν από μια επιτυχημένη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο τόνισε ότι ακόμα μένει να γίνουν αρκετά πράγματα.