Της Στεφανίας Σούκη
…Δώρα προς τους μετόχους και περαιτέρω ανάπτυξη με νέα καταστήματα εντός και εκτός Ελλάδας είναι στα σχέδια του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για τη Folli Follie το 2014, εκμεταλλευόμενος ουσιαστικά τα οφέλη από το πρόσφατο deal με την ελβετική Dufry συνολικού ύψους 863 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος, δεδομένης της θετικής πλέον χρηματοοικονομικής του εικόνας, με τη ριζική μείωση του καθαρού χρέους και των θετικών ταμειακών ροών θα αλλάξει από εφέτος τη στρατηγική που ακολούθησε την τελευταία τετραετία λόγω κρίσης και δανεισμού και θα διανείμει μέρισμα για πρώτη φορά μετά το 2009. Παράλληλα, θα συνεχισθεί περαιτέρω και το 2014 η ενίσχυση του κλάδου της λιανικής εντός και εκτός Ελλάδας τόσο για τις ‘’ναυαρχίδες’’ του ομίλου όπως η Folli Follie και η Links of London, όσο και για άλλες φίρμες που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του όπως οι Guess, Ermenegildo Zegna, G- Star Raw, Samsonite κ.α. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα νέα καταστήματα που έχουν λειτουργήσει το τελευταίο διάστημα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα (π.χ. Golden Hall) και έπεται συνέχεια για το 2014. Οι επενδυτικές δαπάνες του ομίλου για νέα καταστήματα εντός του 2014 αναμένεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να διαμορφωθούν πέριξ των 15 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, δεδομένου ότι οι οποιεσδήποτε κινήσεις του ομίλου πραγματοποιούνται σταδιακά και συγκρατημένα λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν συνολικά στο λιανεμπόριο.
Ειδικά για το brand της Folli Follie, Τουρκία και Κίνα αποτελούν τις δύο βασικές αγορές για την επέκταση της αλυσίδας – στην Κίνα μάλιστα ο στόχος για το 2014 είναι να αυξηθεί το δίκτυο στα 250 καταστήματα από τα 210 περίπου που λειτουργούν σήμερα. Επιπλέον, μέσω των συνεργιών από την πώληση των ΚΑΕ στην ελβετική Dufry, η οποία είναι αυτή τη στιγμή ηγετική δύναμη διεθνώς στον χώρο του ταξιδιωτικού εμπορίου, ο όμιλος επιχειρεί άνοιγμα και στη Λατινική Αμερική με επίκεντρο αρχικά την αγορά της Βραζιλίας. Επέκταση σε Κίνα και ΗΠΑ σχεδιάζεται και για το brand της Links of London, κάτι ωστόσο το οποίο θα οριστικοποιηθεί εντός του 2014.
Σημειώνεται ότι ανά γεωγραφική περιοχή, οι δραστηριότητες στην ασιατική αγορά φέρνουν τη μερίδα του λέοντος ως προς το σύνολο των εσόδων του ομίλου (κοντά στο 61,5%) και ακολουθεί η Ελλάδα με 25,9%, η υπόλοιπη Ευρώπη με 10,9% και η Βόρεια Αμερική με 1,7%. Αντίστοιχα, ανά κλάδο δραστηριότητας και μη συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιωτικού εμπορίου, το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων, ήτοι ποσοστό 71,9% προέρχεται από τα κοσμήματα/ αξεσουάρ, 12,8% από τον κλάδο εμπορίου- χονδρικής, στο 15% έχουν αυξηθεί τα έσοδα από τον κλάδο των πολυκαταστημάτων (βλ. Attica σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και ένα 0,3% αντιστοιχεί στις λοιπές δραστηριότητες.
Για το σύνολο του 2013 ο Τζ. Κουτσολιούτσος βλέπει σχετική βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής αγοράς, ενώ ιδιαίτερα ικανοποιητικές παραμένουν οι επιδόσεις της κινεζικής αγοράς. Οι προβλέψεις αυτή την στιγμή κάνουν λόγο για αύξηση των EBITDA σε ποσοστό κοντά στο 20%, φθάνοντας στα πέριξ των 165 εκατ. ευρώ.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.