Του Κωστή Πλάντζου

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών μπροστά στον κίνδυνο να ξεμείνει το Δημόσιο από υλικά και υπηρεσίες που παρέχουν ιδιώτες (επειδή οι προμηθευτές είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες εξαιτίας της άτυπης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το κράτος), οι οποίοι απειλούν να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν και φόρους για τα λεφτά που δεν έχουν εισπράξει.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει τα μηνύματα ότι χιλιάδες μικροί προμηθευτές (υπουργείων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων κ.λπ.) φέρονται αποφασισμένοι να διακόψουν τις συμβάσεις τους και να διεκδικήσουν στα δικαστήρια τα νόμιμα που τους χρωστάει το κράτος. Επί της ουσίας, αυτή θα είναι και η πρώτη καυτή πατάτα που παραλαμβάνει ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αφού, βάσει του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, όλοι όσοι τους χρωστά το Δημόσιο είναι υποχρεωμένοι είτε να κινηθούν νομικά, είτε να εκδώσουν κανονικά τιμολόγια για τα έσοδα του 2015 και να πληρώσουν φόρο – με την ελπίδα ότι έστω και αργά θα εισπράξουν κάποια στιγμή μέσα στο 2016 ό,τι δεν μπόρεσαν πέρυσι.

Ωστόσο, τα συνολικά χρέη του Δημοσίου σε προμηθευτές αγγίζουν αισίως τα 7 δισ. ευρώ (αφού καθ’ όλη τη χρονιά που πέρασε το κράτος κρατούσε όλη τη ρευστότητα για να πληρώνει κατά προτεραιότητα μισθούς και συντάξεις). Ετσι οι πληρωμές τους φαίνεται πως θα αργήσουν πολύ ακόμα να ομαλοποιηθούν, ενώ οι ίδιοι θα πρέπει να πληρώσουν στο κράτος και… ΦΠΑ (στο τέλος Ιανουαρίου) για όλα τα φέσια που τους έχει αφήσει το Δημόσιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναζητούν φόρμουλα για να μπορέσουν να παρακάμψουν το πρόβλημα, ώστε να μη φορολογηθούν οι απλήρωτοι προμηθευτές.

Από την άλλη, οι επιχειρηματίες έχουν βγει στα κάγκελα γιατί είχαν πιστέψει όσα τους έλεγαν από το ΥΠΟΙΚ πριν από ενάμιση μήνα, ότι δηλαδή θα βρεθεί εγκαίρως μία λύση που δεν θα τους δημιουργεί πρόβλημα.

Αντ’ αυτού, όμως, διαπιστώνουν πως η χρονιά τελείωσε, η Βουλή και οι υπηρεσίες έκλεισαν λόγω αργιών, αλλά μένουν εκτεθειμένοι να χρωστούν στην Εφορία επειδή κανείς δεν φρόντισε να εκδοθεί έγκαιρα μία διάταξη που θα τους απαλλάσσει από τη φορολογική υποχρέωση.