Του Μάριου Ροζάκου

Ανησυχητικές προβλέψεις για επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 6 έως 9 μήνες κάνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που επιβεβαιώνει επίσης ότι η χώρα μας αποθαρρύνει τις επενδύσεις, επιβάλλοντας τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

Τα δυσοίωνα μηνύματα για την Ελλάδα περιλαμβάνονται σε δύο εκθέσεις του διεθνούς οργανισμού, οι οποίες έρχονται στη δημοσιότητα σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι φόβοι ότι το 2019 θα είναι μια χαμένη χρονιά για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν, που έπιασαν από σήμερα δουλειά στην Αθήνα για τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, προσανατολίζονται σε καθοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη φέτος από 2,3% σε 2,2%, αισθητά χαμηλότερα από την πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%.

Πιο αναλυτικά, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι σύνθετοι δείκτες (Composite Leading Indicators), που αποτυπώνουν τις τάσεις των επόμενων 6-9 μηνών, δείχνουν επιβράδυνση των οικονομιών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας. Για τη χώρα μας ο οργανισμός καταγράφει πτωτική πορεία της οικονομίας από τον Μάιο του 2018, η οποία συνεχίζεται μέχρι και την τελευταία μέτρηση, που έγινε τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 98,42 τον Νοέμβριο, σημειώνοντας πτώση 0,13 σε σχέση με τον Οκτώβριο, και 1,76 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.

Παράλληλα, έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογία των επιχειρήσεων δείχνει ότι η βαριά φορολόγησή τους στην Ελλάδα υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, χωρίς να αποφέρει στα κρατικά ταμεία περισσότερα έσοδα σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο, αλλά και σε σύγκριση με ευρωπαϊκά κράτη στα οποία ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές φορολογίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων ανέρχονταν στο 2,5% του ΑΕΠ το 2010. Έξι χρόνια αργότερα, και αφού προηγήθηκε η ραγδαία συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και αυξήθηκαν κατακόρυφα οι φόροι, τα έσοδα ήταν και πάλι 2,5% του ΑΕΠ.

Ο διεθνής οργανισμός σημειώνει ακόμα ότι η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων μειώθηκε σε 76 χώρες την περίοδο 2000-2018. Η Ελλάδα ανήκει στη μειοψηφία των χωρών που ακολούθησαν αντίστροφη πορεία, αυξάνοντας τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 29%, έναντι μέσου όρου 21,4% στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ. Σε 12 χώρες ο συντελεστής παρέμεινε σταθερός και σε 6 πραγματοποιήθηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις επιβάλλουν, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μόνο η Γαλλία (34,4%), η Αυστραλία, το Μεξικό και η Πορτογαλία (30% και οι τρεις).

Τον… πρωταθλητισμό της Ελλάδας στους φόρους είχε αναδείξει ο ΟΟΣΑ πριν από ένα μήνα στην έκθεση Revenue Statistics 1965-2017, όπου διαπίστωνε ότι η χώρα μας προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση φόρων την περίοδο 2007-2017.