Οικονομία

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 3,8% το 2021 και 5,0% το 2022

  • Κωστής Πλάντζος


Συστάσεις για πρόσθετα μέτρα για πτωχεύσεις και κόκκινα δάνεια - Ο Οργανισμός προβλέπει σημαντική πτώση χρέους και συγκρατημένη μείωση της ανεργίας -Σταϊκούρας: «Σήμα εμπιστοσύνης» για Ελλάδα και κυβέρνηση οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ

Ισχυρή ανάκαμψη για την Ελλάδα προβλέπει ο ΟΟΣΑ, καθώς εκτιμά ότι η Οικονομία της χώρας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2021 και επιπλέον 5,0% το 2022.

Σύμφωνα με τις Οικονομικές Προβλέψεις (Economic Outlook) που ανακοίνωσε ο ο διεθνής οργανισμός πριν λίγη ώρα στο Παρίσι για το 2021, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 14 μονάδες του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 σε σχέση με το 2020 και η ανεργία θα μειώνεται από 16,3% πέρυσι σε 15,9% φέτος και 15,6% του χρόνου.

Προβλέπεται επίσης μεταξύ άλλων:

• αλματώδης αύξηση επενδύσεων (11,5% και 20% φέτος και του χρόνου),
• αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,6% και +3% αντίστοιχα),
• αύξηση των εξαγωγών (μαζί με τον Τουρισμό) +4,9% και +13,3%.

Όλα αυτά θα οφείλονται κυρίως στους εξής παράγοντες:

• χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια και τόνωση του Τουρισμού, αν και –όπως σημειώνεται- οι προοπτικές του Τουρισμού εξαρτώνται ιδιαίτερα από την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού παγκοσμίως.

• το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και θα υποστηρίξει τις επενδύσεις το 2021 και το 2022,

• οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις επιτυγχάνουν βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της απόδοσης των κρατικών δαπανών

• οι τράπεζες ξαναρχίζουν το δανεισμό προς τις επιχειρήσεις, αν και είναι πιθανό να αυξηθούν οι πτωχεύσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης

• τα περιοριστικά μέτρα περιορισμού έχουν μειώσει τη δραστηριότητα, αλλά ολιγότερο από το 2020

• τα νοικοκυριά συνέχισαν να αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους. Μετά το lockdown οι καταθέσεις σε τράπεζες αυξήθηκαν περισσότερο από 7% του ΑΕΠ το 2020.

• η κατασκευή κατοικιών έχει αυξηθεί σημαντικά

• οι εταιρείες προσέλαβαν εργαζομένους κατά τους πρώτους μήνες του 2021

Ωστόσο εκφράζεται ανησυχία για άνοδο των πτωχεύσεων και των «κόκκινων δανείων», αλλά και συστάσεις για ανάληψη πρόσθετης δράσης και επιπλέον μέτρα, πέραν από την επέκταση του Προγράμματος «Ηρακλής».

Σταϊκούρας: «Σήμα εμπιστοσύνης» για Ελλάδα και κυβέρνηση οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ

«Οι προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη χώρα μας αποτελούν ακόμα ένα σήμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Προοπτικές οι οποίες εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες για τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού, και ακόμα πιο δυναμικές για το 2022.

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2021 το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 3,8%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,4% και έναντι πρόβλεψης για μόλις 0,9% πριν από έξι μήνες.

Όσον αφορά στο 2022, προβλέπει ανάπτυξη ύψους 5%.

Με τις προβλέψεις αυτές, ο ΟΟΣΑ προστίθεται σε μια μακρά σειρά θεσμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών και αναλυτών, που αναθεωρούν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα, μέσα στο 2022, θα υπερκαλύψει τις απώλειες που κατέγραψε, εξαιτίας της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, πέρυσι στο ΑΕΠ της.

Η έκθεση του διεθνούς Οργανισμού προβλέπει, επίσης, αποκλιμάκωση της ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων και δημοσιονομική προσαρμογή μέσα από την ταχεία ανάκαμψη και ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας.

Επιπλέον, αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των στοχευμένων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και επιβεβαιώνει ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει πολλά μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αύξησης της παραγωγικότητας, ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος», καταλήγει η δήλωση του υπουργού.

 

Διαβάστε ακόμα:

ΟΠΕΚΑ: Για ποια επιδόματα πάνε σήμερα στα ΑΤΜ οι δικαιούχοι

Επαναλειτουργούν από σήμερα τα γυμναστήρια – Τι αλλάζει με self test, τηλεργασία

ΕΛΠΕ: Πανελλαδικό δίκτυο 40 έως 50 ταχυφορτιστών έως τα τέλη του χρόνου