Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Η πλέον κρίσιμη, μέχρι σήμερα, συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 3 και μισή το απόγευμα του Σαββάτου. Κι ενώ το διακύβευμα για την ελληνική πλευρά είναι η έγκριση από τους υπουργούς της πρότασής της που προηγουμένως είχε πάρει και το πράσινο φως από το Euro Working Group, τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν δραματικά καθώς τουλάχιστον οι πιο φίλα προσκείμενοι στην γερμανική πλευρά Ευρωπαίοι υπουργοί, προσερχόμενοι έθεταν, ο ένας μετά τον άλλον, θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, αποφεύγοντας να εστιάσουν στην ουσία της ελληνικής πρότασης.

«Θέλουμε κι άλλες διευκρινίσεις. Έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα τηρούνται». Είναι χαρακτηριστικό ότι η δήλωση αυτή δεν ανήκει σε υπουργό Οικονομικών κάποιας από τις πλούσιες χώρες του Βορρά αλλά στον Γάλλο Μισέλ Σαπέν, ίσως τον πιο πιστό και… συστηματικό φίλο της Ελλάδας στο σχεδόν «ναρκοθετημένο» Eurogroup.

Με ευθύτητα και σαφήνεια ο κ. Σαπέν ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα των Ευρωπαίων με την Ελλάδα. Θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες δεν υλοποιούν τις υποσχέσεις τους, ακόμη κι αν πρόκειται για νομοθετήματα που έχουν θεσμοθετηθεί από τη Βουλή. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Ευρωπαίοι λένε ανοιχτά στους συνομιλητές τους ότι θεωρούν ανήκουστο και τουλάχιστον περίεργο το ότι υπάρχουν συμφωνίες που έχουν γίνει νόμοι όμως παραμένουν στην κατάψυξη και δεν εφαρμόζονται είτε επειδή η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με συντεχνίες και συνδικάτα είτε διότι επιλέγει να αναβάλλει την υλοποίηση προσβλέποντας σε κάποιου είδους βελτίωση των δεδομένων και ανατροπή των δεσμεύσεων.

Κι αν το πρόβλημα για την ελληνική πλευρά περιοριζόταν στην αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, ίσως να μπορούσε να αντιμετωπισθεί το θέμα. Πλην όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε τελικώς, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, θέμα περιορισμένης χρονικής διάρκειας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μετέτρεψε τη συνεδρίαση του Eurogroup σε εφιάλτη για την χώρα μας.

Παρά το γεγονός ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνείται μέχρι στιγμής να σχολιάσει την είδηση περί πρότασης για Grexit, το γεγονός είναι πως σε κάθε περίπτωση τα λάθη του παρελθόντος και η πολιτική των τελευταίων μηνών που, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετέστρεψε μια ελπιδοφόρα κατάσταση σε καταστροφή, έχει δημιουργήσει βαριά καχυποψία στους Ευρωπαίους για τις πραγματικές προθέσεις της Αθήνας.

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν τα μέλη του Eurogroup να σχεδιάζουν να θέσουν στην ελληνική πλευρά κάποιου είδους προαπαιτούμενα υπό τύπον Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όπως μετέδιδε νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου το πρακτορείο Reuters, οι Ευρωπαίοι, “φίλοι και εχθροί” ζητάνε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα στο πακέτο των μέτρων που κατέθεσε στο τραπέζι η ελληνική πλευρά.

«Η κυβέρνηση μας ταλαιπώρησε επί πέντε μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος των Βρυξελλών και προσθέτει ότι για να αρθεί η καχυποψία και η αμφιβολία των δανειστών πρέπει η Αθήνα να δώσει απτά δείγματα πολιτικής βούλησης και αποτελεσματικότητας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, τα βασικά σενάρια που μπορεί να τέθουν σαν sine qua non προϋπόθεση στην ελληνική πλευρά από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών είναι δύο:

1. Το λεγόμενο ήπιο σενάριο. Το Eurogroup θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος της βδομάδας να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή όλα τα σχέδια νόμου που συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν. Δηλαδή τα νομοθετήματα για τον ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

2. Να παροτρύνουν τον Αλέξη Τσίπρα στον επερχόμενο ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει στελέχη που θα σηματοδοτήσουν την μεγαλύτερη αποφαασιστικότητα της Αθήνας για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να έχουν διαφωνίες με την συμμετοχή κι άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση που θα φέρουν μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα και θα δώσουν ευρωπαϊκό αέρα στο κυβερνητικό συμβούλιο. Ο αντικαταστάτης του κ. Λαφαζάνη στο υπουργείο Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αλλά και το έργο στα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας είναι τα βασικά κλειδιά για την πορεία της κυβέρνησης, την υιοθέτηση της συμφωνίας και της επίδειξης έμπρακτης διάθεσης για παραμονή εντός της Ευρωζώνης.