Απώλειες για έβδομη μέρα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με «οδηγό» τις τράπεζες, ύστερα από εναλλαγές προσήμων 

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σε χαμηλό 28 μηνών, εν μέσω ανησυχιών ότι η τραπεζική κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να αναζωπυρωθεί λόγω της επιβράδυνσης της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει η μετοχή της Deutsche Bank, η διοίκηση της οποίας αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει επενδυτές και εργαζόμενους ότι διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να αποπληρώσει το χρέος της.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,48% στις 306 μονάδες. Ο δείκτης διαπραγματεύεται κατά 13,7 φορές τα κέρδη του έτους, κατά 21% χαμηλότερα από τα υψηλά του Απριλίου, ενώ οι απώλειές του από την αρχή του έτους ξεπερνούν το 16%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας των ευρωπαϊκών μετοχών ενισχύεται σε υψηλό τριών εβδομάδων κι έχει καταγράψει άνοδο κατά 55% για το 2016.

«Η μεταβλητότητα είναι πολύ υψηλή. ΟΙ επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις τοποθετήσεις τους. Ένα τεχνικό ράλι μπορεί εύκολα να περάσει σε πωλήσεις. Δεν θα επιστρέψουμε σύντομα σε “ήσυχα νερά”», υποστηρίζει ο Guillermo Hernandez Sampere, επικεφαλής trading στην MPPM EK στο Έπσταϊν στη Γερμανίας.

Η Goldman Sachs πάντως, σε νέα της ανάλυση παραμένει αισιόδοξη ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αρκετή ρευστότητας με μεγαλύτερα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και ροές κεφαλαίων τα οποία αποτρέπουν την εμφάνιση μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Τα ομόλογα περιορίζουν τα κέρδη τους, όπως και το γεν υποχώρησε από το υψηλό ενός έτους, όπου βρέθηκε το πρωί. Εν μέσω «καταιγίδας» στις αγορές οι επενδυτές αναζητούν επενδυτικά «καταφύγια» όπως το γεν και τα κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου να υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά.

Τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μεγάλες απώλειες σε διάφορους κλάδους εν μέσω νέας πτώσης στις τιμές πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Richard Perry, αναλυτή αγορών στην Hantec Markets, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος καταλύτης που να πυροδοτεί το sell off αλλά ένας συνδυασμός.

«Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας είναι συνήθως ένας παράγοντας αλλά και η δραματική μείωση των αποθεματικών της Κίνας σε δολάρια αποτελεί επίσης “κόκκινο πανί”. Ωστόσο, η πραγματική ανησυχία είναι η αρνητική πίεση μιας bear market» αναφέρει σε σημείωμά του.

«Οι χρηματαγορές χάνουν σημαντικά επίπεδα στήριξης και μέχρι να υπάρξει ένας χειροπιαστός θετικός καταλύτης είναι δύσκολο να σταματήσει η πτώση» πρόσθεσε.

Ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,39% στις 5.608 μονάδες, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012, ο DAX αποδυναμώνεται κατά 1,92% στις 8.808μονάδες, ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 2,5% στις 3.963 μονάδες, χάνοντας το ψυχολογικό στήριγμα των 4.000 μονάδων, ο ΙΒΕΧ με πτώση 2,9% στις 7.882 μονάδες και ο FTSE MIB κινείται με πτώση 2,6% στις 15.985 μονάδες.

Η μετοχή της Deutsche Bank διέγραψε τα κέρδη και πλέον υποχωρεί κατά 4,7%. Τη Δευτέρα υποχώρησε κατά 9,5%.

Ωστόσο η πλειοψηφία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου κινείται με αρνητικά πρόσημα με τον κλαδικό δείκτη να έχει υποχωρήσει σήμερα έως και 1,1%.

Η Swedbank AB υποχωρεί κατά 5,5%. Πτώση 2,8% για την Commerzbank AG σε νέο χαμηλό από τον Αύγουστο του 2013. Κέρδη 4,4% για την Svenska Handelsbanken AB μετά την ανακοίνωση αυξημένης κερδοφορίας για το δ’ τρίμηνο.