Οικονομία

Πτωτική πορεία για τις ευρωαγορές μετά το 5νθήμερο ράλι

  • newsroom


Πτωτική κίνηση για τις ευρωπαϊκές μετοχές με τους επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτικές ρευστοποιήσεις κερδών

Διέκοψαν το πενθήμερο ανοδικό σερί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα και αναζητούν σημάδια από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών για τη μετέπειτα πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ο Euro Stoxx 600 υποχώρησε 0,54% στις 339,13 μονάδες, έχοντας ανέλθει σε υψηλό ενός μήνα χθες και έχοντας περιορίσει τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο 7,29%. Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2011.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ενισχυθεί μετά τα στοιχεία για τον αποπληθωρισμό τη Δευτέρα, τα οποία πυροδοτούν νέες προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει στις 10 Μαρτίου και η Fed συνεδριάζει στις 16 Μαρτίου.

“Είχαμε δύο καλές εβδομάδες παρά το γεγονός ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν δικαιολογούσαν το ράλι. Είναι πιθανό τώρα οι επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών και να επαναξιολογούν τη στάση τους ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την άλλη εβδομάδα» υποστηρίζει ο Ben Kumar, διαχειριστής επενδύσεων στην Seven Investment Management.

Απώλειες 0,41% για τον DAX 30 στις 9.736 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,42% στις 6.121 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,36% χαμηλότερα στις 4.409 μονάδες. «Μεικτή» η εικόνα για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί 0,11% στις 8.755 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να εμφανίζει κέρδη 0,78% στις 18.348 μονάδες. 

Στις μετοχές, ξεχώρισαν οι Whitbread και Evonik Industries που υποχώρησαν κατά 6,1% και 11,8% αντίστοιχα μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα.

Απώλειες 7,61% για την Cobham μετά τα χειρότερα των αναμενόμενων κερδών. Αντίθετα, με κέρδη 12,5% κινήθηκαν οι Aggreko και 9% η Admiral Group. Ράλι 3,8% για την JCDecaux μετά την ανακοίνωση αύξησης των περιθωρίων λειτουργικού κέρδους.

Η ArcelorMittal «οδήγησε» για πέμπτη μέρα τα κέρδη στις μετοχές εμπορευμάτων με άνοδο 3,1%.

Ο δείκτης πρώτων υλών έχει καταγράψει άνοδο 39% από τα χαμηλά επίπεδα 13 ετών τον Ιανουάριο, καθιστώντας τον έτσι τον δείκτη με τη μεγαλύτερη απόδοση στον Stoxx 600 για φέτος.

Απόρρητο Απόρρητο