Σήμερα όλο και περισσότεροι νέοι ακολουθούν το δρόμο της ξενιτιάς. Η Ελλάδα χάνει τα παιδιά της τα τελευταία χρόνια. Πολλοί υποστηρίζουν, ότι αυτό το φαινόμενο θα σταματήσει αν αντιμετωπισθεί η κρίση και οι νέοι έχουν πλέον κίνητρα να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Δεν έχουν άδικο. Η πολυπόθητη ανάπτυξη θα φέρει επενδύσεις, θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και εν γένει θα δοθούν κίνητρα στους νέους να επιδιώξουν να μείνουν στην πατρίδα τους.

Πώς όμως θα έρθει η ανάπτυξη, όταν κάθε τρεις και λίγο δημόσιοι φορείς μπλοκάρουν τις ιδιωτικές επενδύσεις;

Για να αντιμετωπισθεί η θλιβερή και νοσηρή κατάσταση, που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια μία λύση υπάρχει: Η πολιτική.

Η πολιτική, ομολογουμένως, ευθύνεται κυρίαρχα για την πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και ηθική κατά πολλούς κρίση, που βιώνουμε σήμερα.

Η πολιτική όμως είναι αυτή που ταυτόχρονα φέρει και την ιστορική ευθύνη να επιλύσει την κρίση. Πώς όμως θα την επιλύσει από τη στιγμή, που η πλειοψηφία των νέων αδιαφορεί για τα πολιτικά δρώμενα σήμερα; Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι ιδίως στις ηλικίες μεταξύ 20-30, απαξιώνουν την πολιτική. Χαρακτηριστικό μάλιστα, είναι ότι η πλειοψηφία των ελάχιστων νέων, που ασχολείται με τα πολιτικά δρώμενα το κάνει είτε ως χόμπι, είτε γιατί ευελπιστεί, ότι θα μπορέσει μέσω των πελατειακών σχέσεων, να «τακτοποιηθεί» επαγγελματικά. Είναι ένα εν εξελίξει πολιτικό «brain drain».

Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να παραβλέπουμε, ότι η δημοκρατία απαιτεί, από τα αρχαία μάλιστα χρόνια, ενεργούς πολίτες, όχι απαθείς, αδρανείς και ουδέτερους. Θέλει πολίτες που συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες, που καθιερώνουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Οι νέοι, το πιο ζωτικό κομμάτι κάθε κοινωνίας πρέπει να πρωτοστατούν στην πολιτική. Μόνο μέσω της πολιτικής μπορεί να καταπολεμηθεί η νοσηρή πλευρά του διεφθαρμένου κατά πολλούς σημερινού πολιτικού συστήματος. Μόνο μέσω της υγιούς πολιτικής είναι γεγονός, πως μπορεί ο καθένας μας να προσφέρει στο τόπο του και να συμβάλει και αυτός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όλοι μας πρέπει να πιστέψουμε και πάλι σε μια πολιτική, σε μία δηλαδή μορφή άσκηση εξουσίας, απαλλαγμένη από τα παθογόνα στοιχεία της Μεταπολίτευσης όπως τον λαϊκισμό και το πελατειακό σύστημα.

Άλλος τρόπος να επιτευχτεί αυτό δεν υπάρχει από την ένταξη των νέων στα κόμματα. Μέσα λοιπόν από την ένταξη τους στα κόμματα και την εν γένει πολιτικοποίηση τους, οι νέοι μπορούν να εκφραστούν, να συνεργαστούν με τους συμπολίτες τους και να συμβάλουν και αυτοί στην αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Άλλωστε, οι πολιτικοί προέρχονται από την κοινωνία. Από εμάς εκλέγονται στα πλαίσια της αρχής της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Το πολιτικό σύστημα σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι γενικά αποδεκτό πως χρήζει ανανέωσης. Μέσα, λοιπόν, από την πολιτικοποίηση οι νέοι μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, να αποτελέσουν ενεργά μέλη της κοινωνίας, να συμμετέχουν και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Μέσα από την πολιτικοποίηση και κατά επέκταση την ένταξη τους σε κομματικούς σχηματισμούς έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης τους. Γι αυτό πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στους νέους!

Είναι γενικά διαπιστωμένο σήμερα, ότι τα κόμματα, οι δημοτικοί, περιφερειακοί συνδυασμοί και εν γένει κάθε εκλογικός σχηματισμός αναζητούν εναγωνίως νέους. Το αίτημα της σύγχρονης εποχής, όπως εκφράζεται από την κοινωνία είναι οι νέοι. Είναι τα άφθαρτα πρόσωπα, τα οποία με την φρεσκάδα τους, το ήθος τους θα δώσουν κάτι καινούργιο. Όλος ο κόσμος πλέον θέλει να δώσει σήμερα μια ευκαιρία στους νέους ανθρώπους.

Είναι όμως αυτή μια σωστή επιλογή; Είναι οι νέοι σήμερα σε θέση να αναμειχτούν με τη πολιτική και να προσφέρουν; Έχουν τις γνώσεις; Έχουν την εμπειρία; Έχουν δουλέψει στη ζωή τους κι έχουν σταδιοδρομήσει επαγγελματικά, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στα κοινά; Κακά τα ψέματα, εάν δεν έχεις κολλήσει ένσημα στα επαγγελματικά πεζοδρόμια από νωρίς τί έχεις να προσφέρεις στην πολιτική; Πώς θα αλλάξεις τον κόσμο και το σύστημα μέσω της πολιτικής; Εάν δεν έχεις δοκιμαστεί επαγγελματικά, εάν δεν έχεις αποκτήσει γνώσεις, πώς θα προσφέρεις στους συμπατριώτες σου, που θα κληθούν να σε στηρίξουν;

Μήπως τελικά το αίτημα για περισσότερους νέους είναι σαθρό, έωλο κι επικίνδυνο; Μήπως το αίτημα για νέους στην πολιτική είναι άλλη μία πολιτική φούσκα; Μήπως ο κόσμος αναζητώντας νέους και μάλιστα οποιουσδήποτε νέους στην ουσία αναζητά νέους επαγγελματίες πολιτικούς;

Όλοι εμείς οι νέοι που συμμετέχουμε στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ερωτήματα. Τοποθετούμαστε μπροστά τους και αναλαμβάνουμε την ευθύνη εκπροσώπησης της γενιάς μας. Βάζουμε τις δικές μας, αναγκαίες για την κοινωνία προτεραιότητες όπως είναι η ψηφιοποίηση των Δήμων, η επικράτηση των νέων τεχνολογιών επ ωφελεία του δημότη – πολίτη, η ανανέωση, η αντίθεση στον λαϊκισμό. Η μοντέρνα οπτική στα πράγματα μακριά από τον μικροκομματισμό. Επιδιώκουμε τον εκσυγχρονισμό όπου κι αν κατεβαίνουμε ως υποψήφιοι γιατί είμαστε άνθρωποι με διεθνείς παραστάσεις. Παλεύουμε τοπικά, κοιτάζουμε όμως ευρύτερα. Αυτή είναι η δική μας προσπάθεια κι αυτή είναι η μέριμνα της δικής μας γενιάς.

* Δικηγόρος , υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Σαλαμίνας με τον συνδυασμό “Κοντά στον Δημότη”