Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1951, όμως εκλέγεται αδιάλειπτα στη Β’ Πειραιά από το 2000, περιοχή όπου ο αδελφός του για χρόνια επιδεικνύει μεγάλη κατασκευαστική δραστηριότητα.

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1951, όμως εκλέγεται αδιάλειπτα στη Β’ Πειραιά από το 2000, περιοχή όπου ο αδελφός του για χρόνια επιδεικνύει μεγάλη κατασκευαστική δραστηριότητα. Θεωρείται απόλυτος στις αριστερές θέσεις του και ο θεματοφύλακας της μαρξιστικής συνέχειας του κόμματος μέσω του Αριστερού Ρεύματος. Κάθετος στις θέσεις του, δεν παραλείπει να παρατάει τηλεοπτικά πάνελ όταν διαφωνεί ή να οξύνει τους τόνους όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Η επιρροή του στο κόμμα φθίνει μεν τα τελευταία χρόνια λόγω της υπεροχής Τσίπρα, όμως εξακολουθεί να έχει μεγάλο πέρασμα στο παλαιοκομματικό κυρίως κοινό. Είναι τελειόφοιτος του Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Αθηνών και δεν έχει να επιδείξει πολλά επαγγελματικά παράσημα, πέραν της μακροχρόνιας δράσης του ως υπεύθυνος Τύπου του ΚΚΕ και μετά του ΣΥΝ. Είναι έγγαμος και έχει τρεις κόρες. Ελαβε μέρος στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Ηταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως «μακιαβελικά» ο κ. Λαφαζάνης τοποθετήθηκε σε ένα δύσκολο και κρίσιμο υπουργείο χωρίς εμπειρία, όπως για παράδειγμα στα ζητήματα της ενέργειας, καθώς δυνητική του αποτυχία θα τον αποδυναμώσει, ενώ μπορεί και να βρεθεί σε ευθεία σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα κυρίως στα ζητήματα των πετρελαίων και υδρογονανθράκων, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ. Το πρώτο δείγμα λόγων του με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, πάντως, δημιούργησε χαμό σε Ε.Ε. και χρηματιστήρια.