Στη διαχρονικότητα των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, «δύο χωρών που βρίσκονται πάντα στην ίδια πλευρά της ιστορίας», αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στην ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα: «ESG και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Η γαλλική εμπειρία και η ελληνική πραγματικότητα».

Επίσης, ο Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα όσα έχει καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης, όπως η ανάπτυξη 7,7% για το β’ τρίμηνο του 2022, η μείωση της ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά από το 2011, το ρεκόρ 20ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, το ρεκόρ εξαγωγών το 2021 και την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων το φετινό καλοκαίρι.

«Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικούς δείκτες, που δείχνουν τους καρπούς της διαρκούς και άοκνης προσπάθειάς μας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τόνισε, επίσης, ότι τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance) οδηγούν το επιχειρείν σε νέες κατευθύνσεις περιβαλλοντικής ευθύνης και αντίληψης ηγεσίας που διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Η παγκόσμια τάση δείχνει πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αποδέχονται και εφαρμόζουν αυτές τις αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Παπαθανάσης έκανε λόγο για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε εθνικό επίπεδο για την πράσινη μετάβαση έως το 2030, όπως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και ο Νόμος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, ο οποίος προωθεί παράλληλα την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις λιγνιτικές περιοχές.

«Με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 προσπαθούμε να ενισχύσουμε ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μια διαφορετική επενδυτική αντίληψη. Μέσα από στοχευμένα καθεστώτα ενισχύσεων που προάγουν τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, την έρευνα και την καινοτομία ουσιαστικά ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική κοινότητα να μεταβεί σε μια νέα γενιά επενδύσεων».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «με ολοένα και περισσότερα εργαλεία φιλοδοξούμε να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα στην αειφορία και την κλιματική ουδετερότητα, εξασφαλίζοντας το μέλλον της χώρας».

Στο ίδιο πάνελ, ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και CEO της Εταιρίας Prisma Electronics S.A., Χρήστος Γιορδαμλής στην ομιλία του τόνισε: «Υπάρχει ένα μεγάλο κενό στο κανονιστικό πλαίσιο για το ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αυτή η ισχυρή πρωτοβουλία θα μπορέσει να μετεξελιχθεί ώστε πραγματικά οι εταιρίες οι οποίες εργάζονται για ένα μηδενικό ή ένα ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με σεβασμό στην κοινωνία, αλλά και στην την εταιρία που θα πρέπει να επιβραβεύεται. Ελπίζουμε η Πολιτεία να κάνει πολλά σε ότι αφορά το θέμα αυτό».

Ειδικότερα για την πράσινη μετάβαση, την περιβαλλοντική ευθύνη των εταιριών και την προσαρμογή στις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, o κ. Γιορδαμλής είπε:

«Ποια, όμως, είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει μία η επιχείρηση για το ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Το πρώτο είναι να το βάλει στη στρατηγική της και να πλαισιωθεί με τους κατάλληλους μηχανισμούς για να σχεδιάσει σωστά. Το δεύτερο είναι το reporting. το οποίο για το 2023 καθίσταται υποχρεωτικό για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά στη συνέχεια αυτό που είναι πιο ουσιαστικό είναι το πώς μετριέται αποτελεσματικά η απόδοση σε βάθος χρόνου και πως αυτή αξιολογείται και συγκρίνεται με το τι κάνουν άλλοι παρόμοιοι οργανισμοί.

Για παράδειγμα για ένα σύγχρονο εργοστάσιο παίρνοντας αυτόματα μετρήσεις από το πεδίο, ενεργειακές καταναλώσεις, χρήσεις των νερών, δημιουργεί αυτοματοποιημένα report για να μπορέσει η διοίκηση μίας επιχειρήσεις να φτιάξει σωστές πολιτικές και στρατηγικές για την αειφορία της επιχείρησης και τη διαφορετικότητα των προϊόντων της».

Διαβάστε ακόμη

Bruegel: Η κατάρρευση των εισαγωγών στη Ρωσία και ο ρόλος της Τουρκίας (διαγράμματα)

Attica-ANEK: Έως τον Μάιο η έγκριση του deal από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ομόλογα: Πιέσεις μετά το μπαράζ αυξήσεων στα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών