Του Κωστή Πλάντζου

Έκθετη μένει η κυβέρνηση για χαριστικές διατάξεις -σκάνδαλο που φέρνει «από το παράθυρο» (και «κάτω από τη μύτη» του κόσμου) υπέρ όλων των μεγαλοφοροφυγάδων, αφού, αν δεν αλλάξει μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο Τσακαλώτου για τα προαπαιτούμενα, θα βγαίνουν «λάδι» όσοι πιάστηκαν (ή πιαστούν στο μέλλον) να εκδίδουν πλαστά και εικονικά
τιμολόγια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ δηλαδή ο εφαρμοστικός νόμος «κόβει» συντάξεις και αλλάζει τους φόρους στο λάδι, το ψωμί και το γιαούρτι, το συγκεκριμένο κείμενο που ετοίμασε η κυβέρνηση, είτε από άγνοια είτε και από πρόθεση, είναι τουλάχιστον προβληματικό, διότι ακυρώνει πρόστιμα, χαρίζει ποινές και απαλλάσσει συλλήβδην τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Για το λόγο αυτό ίσως, την
ύστατη στιγμή προστέθηκε και η πρόβλεψη ότι η διάταξη θα ισχύσει από 1.1.2016, ώστε να υπάρχει περιθώριο μέχρι 31.12.2015 να διορθωθεί ο νόμος αυτός και πάλι.

Συγκεκριμένα:

– Το νέο σχέδιο νόμου εισάγει καινούργια διάταξη που αλλάζει τον ορισμό του αδικήματος της φοροδιαφυγής. Ενώ τον διευρύνει όμως, όπως ζητούσαν οι «θεσμοί», θεωρώντας ποινικό αδίκημα και την φοροαπόκρυψη ύψους 10.000 ευρώ μόλις, εξαιρεί ρητά όσους πιάνονται για πλαστά και εικονικά τιμολόγια!

– Το σχέδιο νόμου συμπληρώνει υποτίθεται τον ν.4174/2013 που αφορά «παραβάσεις» και τα διοικητικά πρόστιμα. Στην πράξη όμως αλλάζει τις διατάξεις του ν.2523/1997 που αφορά το ποινικό αδίκημα και τις ποινές κάθειρξης που επιβάλλουν τα δικαστήρια. Για άλλο πράγμα μιλάει δηλαδή ο νόμος που αλλάζει, και άλλος νόμος ακυρώνεται.

– Με τις νέες διατάξεις που ετοιμάζει για να ψηφίσει στη Βουλή με διαδικασίες- εξπρές προβλέπεται ότι «αδίκημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος, με πρόθεση:

α) αποκρύπτει φορολογητέα ύλη, ή β) παραπλανεί τα όργανα της φορολογικής διοίκησης σχετικά με φορολογητέα ύλη ή γ) δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς εισπραχθέντα ή οφειλόμενο ΦΠΑ ή παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους, τέλη και εισφορές, με αποτέλεσμα την απόλαυση περιουσιακού οφέλους για τον ίδιο ή για τρίτους με αντίστοιχη ζημία
του Δημοσίου (..)» . Αυτά περιλαμβάνονται και στον ν.2523/1997 που μιλά περί ανακριβούς δήλωσης, αλλά επεκτείνεται και στα πλαστά και εικονικά στοιχεία για τα οποία προβλέπει φυλάκιση -ή και κάθειρξη 1 έτους για απόκρυψη από 150.000 ευρώ και πάνω.

Και πέραν τούτων όμως! Η νέα διάταξη προβλέπει, για όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις όπου διαπράττεται αδίκημα μεγάλης φοροδιαφυγής (από 10.000 ευρώ και πάνω τον χρόνο) ότι :
– «Σε περίπτωση παραπομπής του κατηγορούμενου για φοροδιαφυγή στο ακροατήριο, δεν επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα των άρθρων 54 και 55 του παρόντος». Δηλαδή, σε όποιον ασκηθεί ποινική δίωξη δηλαδή και
πάει στο δικαστήριο, απαλλάσσεται από τα διοικητικά πρόστιμα που φτάνουν στο 100% της παράβασης (ή 200% μαζί με τόκους).

– Αν δεν αλλάξει κάτι (πχ να επιβάλλουν πρόστιμα και τα ποινικά δικαστήρια ή να μπει κάποια δικλείδα ασφαλείας) τότε μπορεί να συμφέρει πχ να πληρώνει κάποιος 280.000 ευρώ για να εξαγοράσει 10 χρόνια φυλακή με 20 ευρώ την ημέρα, αντί για πρόστιμα πχ 600.000 ευρώ για φοροδιαφυγή 200.000 ευρώ.

– Το χειρότερο είναι όμως πως το άρθρο δεν προβλέπει καν μεταβατική διάταξη, αν δηλαδή αφορά μόνο τις ποινές που θα επιβάλλονται από το 2016 και μετά. Αλλιώς θα καταλαμβάνει και παλαιές υποθέσεις και μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια ή ακόμα και για όσους έχουν ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση, αφού θα ζητήσουν να τους ακυρωθούν ή και να τους επιστραφούν όλα τα πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί από την εφορία.

– Και αντίστροφα όμως πάλι, για όσους έχουν ήδη καταδικαστεί, αν τους συμφέρει περισσότερο, ενδέχεται κάποιοι να ζητήσουν να αφεθούν ελεύθεροι εφόσον ήδη έχουν πληρώσει τα όποια διοικητικά πρόστιμα τους είχε επιβάλει η εφορία.