Οικονομία

«Παζάρι» Σταϊκούρα – θεσμών για 60-72 δόσεις και αναβίωση των χαμένων ρυθμίσεων

  • Κωστής Πλάντζος


Αντί για 24 δόσεις που προσφέρει η πάγια ρύθμιση, οι συγκεκριμένες οφειλές θα εκτείνονται πιθανότατα σε 60 ή 72 δόσεις, δηλαδή σε 5 ή 6 χρόνια, με έναρξη καταβολής τον Ιανουάριο του 2022

Μέχρι και τριπλάσιες δόσεις σχεδιάζει να προσφέρει η κυβέρνηση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να βάλουν σε τάξη τον «λογαριασμό» της πανδημίας.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει εκθέσει το σχέδιο και εναλλακτικές προτάσεις στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και μέσα στην εβδομάδα αναμένονται συσκέψεις και επαφές Σταϊκούρα με τους principals οι οποίοι θα αφιερώσουν ειδικό κεφάλαιο για το ζήτημα αυτό, στην 11η Αξιολόγηση Ενισχυμένης Εποπτείας.

Πρακτικά, η εξόφληση των «παγωμένων» χρεών σε αναστολή του 2020-2021 σχεδιάζεται να μπουν σε δόσεις για εξόφληση μέχρι το 2026 ή και στα τέλη του 2027 ενδεχομένως. Αντί για 24 δόσεις που προσφέρει η πάγια ρύθμιση, οι συγκεκριμένες οφειλές θα εκτείνονται πιθανότατα σε 60 ή 72 δόσεις, δηλαδή σε 5 ή 6 χρόνια, με έναρξη καταβολής τον Ιανουάριο του 2022.

Ο υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι συμβαίνει», ανέφερε πως η ρύθμιση θα καταλαβάνει «όλα τα χρέη» της περιόδου του κορωνοϊού, αφήνοντας  έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να περιλάβει η ρύθμιση και άλλες οφειλές της τελευταίας διετίας, πέραν όσων ετέθησαν με νόμο σε αναστολή. Δεν αποκλείεται δηλαδή να υπαχθούν σε ρύθμιση και τρέχουσες υποχρώσεις που έμειναν απλήρωτες εν μέσω πανδημίας, πριν το ολικό άνοιγμα της αγοράς τον Ιούνιο.

Επιπλέον, όπως αποκάλυψαν προ μηνός το Πρώτο Θέμα και το newmoney.gr το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εντάξει ξανά στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων, όσους την τηρούσαν με συνέπεια έως τον Νοέμβριο του 2019, αλλά την έχασαν μετά τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να αποκρυσταλωθούν οι σχετικές αποφάσεις και να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις οφειλές που οι πληττόμενοι οφειλέτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε 6 μήνες από σήμερα.

Διαβάστε ακόμα:

Πλακιωτάκης από το λιμάνι του Πειραιά: Στόχος η επιστροφή στην κανονικότητα

«Κούρεμα» ενοικίων: Πoιοι έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις

Nέα μέτρα από σήμερα: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά – Πώς θα λειτουργούν οι χώροι ψυχαγωγίας