Του Στέλιου Μορφίδη

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, το οποίο επί μήνες ήταν σε δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο απλοποιεί και επιταχύνει τις συγχωνεύσεις εταιρειών διαφορετικών μορφών, προβλέπει τη διάσπαση όλων των εταιρικών μορφών και όχι μόνο των ανωνύμων και παράλληλα δίδει τη δυνατότητα μετατροπής προσωπικών εταιρειών σε ανώνυμες. Επίσης το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συμβάσεις του Δημοσίου. Οι διατάξεις του προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ από τις 15 Απριλίου αν και ο αρχικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας ήταν να ενεργοποιηθούν από 1/1/2019.

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:

– Δίνεται η δυνατότητα συγχώνευσης εταιρειών διαφορετικών μορφών, προκειμένου να ενισχυθεί η ευελιξία στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχημάτων. Δηλαδή θα επιτρέπονται οι συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών που ανήκουν στις ακόλουθες μορφές: Ανώνυμες εταιρείες (Α.Ε.), εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ), ομόρρυθμες εταιρείες (Ο.Ε.), ετερόρρυθμες εταιρείες (Ε.Ε.), ετερόρρυθμες εταιρείες κατά μετοχές, κοινοπραξίες, ευρωπαϊκές εταιρείες (SE), αστικοί συνεταιρισμοί και ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρείες (ΕΣΕτ).

– Οι εταιρείες όλων των εταιρικών μορφών μπορούν να μετάσχουν σε εταιρικό μετασχηματισμό (δηλαδή σε συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή) με οποιαδήποτε από τις ιδιότητες που προσιδιάζουν σε αυτόν, δηλαδή ως απορροφούμενες, απορροφούσες, συγχωνευόμενες, διασπώμενες, εισφέρουσες, επωφελούμενες, συνιστώμενες (νέες) ή μετατρεπόμενες.

– Σε εταιρικό μετασχηματισμό μπορούν να μετάσχουν και εταιρείες που έχουν λυθεί λόγω παρόδου του χρόνου διάρκειας ή με απόφαση της γενικής συνέλευσης ή των εταίρων τους, καθώς επίσης και εταιρείες που κηρύχθηκαν σε πτώχευση, εφόσον μετά την κήρυξη της πτώχευσης επικυρώθηκε τελεσίδικα το σχέδιο αναδιοργάνωσης ή εξοφλήθηκαν όλοι οι πτωχευτικοί πιστωτές.

– Εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) του σχεδίου συγχώνευσης οι πιστωτές των εταιρειών που μετέχουν στη συγχώνευση, των οποίων οι απαιτήσεις είχαν γεννηθεί πριν από τον χρόνο αυτό, χωρίς να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν κατάλληλες εγγυήσεις από τις εταιρείες, εφόσον αποδεικνύουν επαρκώς ότι η οικονομική κατάσταση των εταιρειών εξαιτίας της συγχώνευσης καθιστά απαραίτητη την παροχή τέτοιων εγγυήσεων και εφόσον δεν έχουν ήδη λάβει τέτοιες εγγυήσεις.

– Σε περίπτωση που η σχέση ανταλλαγής σε μία διαδικασία συγχώνευσης θεωρείται ότι δεν είναι δίκαιη ή λογική, δεν κρίνεται άκυρη. Όποιος μέτοχος θεωρεί ότι θίγεται από τη σχέση ανταλλαγής μπορεί να αξιώσει από την απορροφούσα εταιρεία την καταβολή αποζημίωσης. Η σχετική αξίωση παραγράφεται εντός 6 μηνών από τη συντέλεση της συγχώνευσης. Η απορροφούσα εταιρεία, αντί για αποζημίωση, μπορεί να εξαγοράσει τις μετοχές των εταίρων που αξίωσαν αποζημίωση και σε περίπτωση διαφωνίας η αξία των υπό εξαγορά εταιρικών συμμετοχών ορίζεται από το δικαστήριο.

– Σε περίπτωση μετατροπής συνεταιρισμού σε εταιρεία, της οποίας οι μέτοχοι ή εταίροι δεν ευθύνονται προσωπικά για τα χρέη της, οι αξιώσεις κατά των συνεταίρων για τα χρέη του συνεταιρισμού παραγράφονται μετά ένα έτος από τη συντέλεση της μετατροπής.

Ηλεκτρονικό τιμολόγιο

Το νομοσχέδιο επίσης θέτει τις βάσεις για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων. Ειδικότερα αφορά:

* Δημόσιες συμβάσεις και συμβάσει έργων εκπόνησης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, προμηθειών και γενικών υπηρεσιών

* Συμβάσεις που συνάπτονται στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας

Ακολουθεί το νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε στη Βουλή