Πληθωρισμό επιπέδων… 1993 και προγενέστερα για τη χώρα μας, όταν η ακρίβεια έτρεχε με 12%-14% το χρόνο,  προοιωνίζεται το νέο άλμα του εναρμονισμένου δείκτη Τιμών καταναλωτή που τον Ιούνιο σκαρφάλωσε στο 12%.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat για τον «ευρωπαϊκό» δείκτης Τιμών, δείχνει ότι ο «εθνικός» δείκτης Τιμών  Καταναλωτή, ο οποίος θα ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την ερχόμενη Παρασκευή  8 Ιουλίου, θα δείχνει ακόμα υψηλότερες επιβαρύνσεις, με βάση το αγοραστικό προφίλ του μέσου Έλληνα καταναλωτή -και όχι του μέσου Ευρωποαίου που δείχνει η μέτρηση του εναρμονισμένου Τιμάριθμου.

Με βάση τον εναρμονισμένο τιμάριθμο, η Ελλάδα κατέρριψε ρεκόρ 25ετίας. Όχι γιατί υπήρχε κάποιο προηγούμενο, αλλά γιατί δεν γινόταν  καν  μέτρηση τέτοιου δείκτη πριν το 1997. Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών, από καταβολής ευρώ/εκιού για τη χώρα μας.

Αλλά στη μέτρηση της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται τον Ιούνιο 5η σε πληθωρισμό χώρα στην Ευρωζώνη, κάτω από Εσθονία με 22% , Λιθουανία 20,5%, Λετονία 19%, Σλοβακία 12,5%.  Η Ισπανία είχε 10%,  Πορτογαλία 9%, Ιταλία 8,5%, Γερμανία 8,2%, Γαλλία 6,5%. Συνολικά η Ευρωζώνη είχε μέσο όρο 8,6%, που είναι επίσης ρεκόρ όλων των εποχών (το προηγούμενο ήταν τον Μάιο με  8,1%).

Το πιο ανησυχητικό για τη χώρα μας είναι ότι μήνα με το μήνα στην Ελλάδα το άλμα ακρίβειας ήταν 2,5%, το 2ο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη (Εσθονία 2,8%, Σλοβενία 2,3% Λετονία-Λιθουανία 2,2%, Ευρωζώνη μ/ο 0,8%) ενώ σε άλλες χώρες η ακρίβεια «φρενάρει» (Γερμανία και  Ολλανδία είχαν μείωση -0,1%). Είναι όμως και ενθαρρυντικό ενδεχομένως, ότι για πρώτη φορά φαίνεται να σταματά  κάπου η αύξηση, τουλάχιστον σε χώρες όπου πρωτοξεκίνησε (λόγω εξάρτησης από το ρωσικό αέριο) η λαίλαπα των ανατιμήσεων.

Αιτία του κακού διεθνώς είναι φυσικά οι τιμές Ενέργειας που αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά κατά 42%, εν σχέσει με πέρυσι. Και αυτό κάνει από τώρα ενδεχομένως τα όποια νέα μέτρα στήριξης και ανακούφισης πιο επιτακτικά, αλλά και να «ξεθωριάζουν» ταυτόχρονα πριν ανακοινωθούν καν…

Από την άποψη αυτή, τόσο πανευρωπαϊκά   όσο και για την Ελλάδα, οικονομικοί αναλυτές συγκρίνουν την Ενεργειακή κρίση σήμερα, με την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Πενήντα χρόνια πριν, η Ελλάδα έζησε εκείνη την κρίση που άλλαξε τα πάντα στη μορφή του κόσμου και της οικονομίας διεθνώς, με ένα κύμα πληθωρισμού 30%!

Ποτέ  ως το 1972 (από το 1959 που ξεκινούν οι μετρήσεις) ο «εθνικός» δείκτης τιμών καταναλωτή δεν είχε ξεπεράσει καν το 5%. Ποτέ δεν είχε νοιώσει μεγαλύτερη ακρίβεια η τσέπη του Έλληνα.

Από τότε και μετά, η χώρα χρειάστηκε σχεδόν 20 χρόνια, μέχρι να  συνέλθει και να πέσει ξανά κάτω από 20% ( πληθωρισμός 18% τον Δεκέμβριο του 1991 από 22,9% το 1990).

Υπό συνθήκες παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης όμως, με τις τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και  ηλεκτρικό ρεύμα σε πρωτοφανή ύψη, θα ήταν ευτύχημα αν ο πληθωρισμός που σκαρφάλωσε έως 12% ή 14% μέσα σε ένα χρόνο,  συγκρατηθεί ή πέσει από αυτά τα επίπεδα σύντομα, χωρίς να σταθεροποιηθεί σε αυξήσεις 20% ή και 30% ετησίως για δεκαετίες.

Διόλου τυχαία, τις εποχές εκείνες οι συντάξεις αυξάνονταν αυτόματα κάθε μήνα με την  ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) κατά το ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου μήνα. Δηλαδή οι αυξήσεις «κυνηγούσαν» τις ανατιμήσεις, χωρίς ποτέ να τις προλαβαίνουν αλλά πάντα εκ των υστέρων κάλυπταν ένα μέρος από τις απώλειες εισοδήματος.

Ενώ  όμως στις άλλες χώρες ο πληθωρισμός από την ενεργειακή κρίση του 1973 «ξεφούσκωσε» τουλάχιστον δύο δεκαετίες πριν πέσει και στην χώρα μας (με «συμφωνίες κυρίων» κάτω από 3% το 1999 που «κλείδωσε» και η ένταξη στο ευρώ) το κρίσιμο ζήτημα που θέτουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πλέον αν θα μπορέσει η Ελλάδα να καταφέρει να βγει το συντομότερο από τον φαύλο κύκλο ακρίβειας όταν υποχωρήσουν οι διεθνείς τιμές ενέργειας –νωρίτερα αποκλείεται ασφαλώς για όλους-  ή αν θα ριζώσει «το κακό» πλήττοντας εισοδήματα, ανάπτυξη και το μέλλον της εργασίας και της χώρας.

Διαβάστε ακόμη:

Καταποντίζονται τα βιομηχανικά μέταλλα – Σε χαμηλό 6 μηνών και ο χρυσός

Πλειστηριασμοί: Hχηρά σφυριά για Μουζενίδη, Τζανετάτο, Πολίτη και Μουρτζούχο (pics)

LVMH: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες φίρμες που απέκτησε ο Μπερνάρ Αρνό – Πόσα δισ. έδωσε για να φτάσουν στα χέρια του