Της Στεφανίας Σούκη 

Την ώρα που τα μεγάλα ξένα funds αναμένουν τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων, ιδιώτες επενδυτές προχωρούν σε αγορές μικρότερων ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα, ενώ μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι ετοιμάζονται για τα πρώτα τους βήματα στον ξενοδοχειακό κλάδο πέραν του παραδοσιακού τους αντικειμένου.

Κίνητρο όλων η αξιοποίηση του θετικού momentum στον ελληνικό τουρισμό, ενώ ειδικά για τους ιδιώτες ενδιαφερομένους από την Ανατολική Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή, εκτός της εξασφάλισης αποδόσεων, φαίνεται ότι ρόλο παίζει και μία ακόμη παράμετρος για την αξιοποίηση των ωφελημάτων από τις διατάξεις για τη «χρυσή βίζα», που εξασφαλίζει άδεια διαμονής 5ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης για αγοραστές ακινήτων εκτός Ε.Ε. άνω των 250.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Κύπρου μόλις προ ημερών ολοκλήρωσε την πώληση τριών ξενοδοχείων της σε Αθήνα και Κέρκυρα αντί συνολικού τιμήματος ύψους 9,6 εκατ. ευρώ, κίνηση η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα ρευστοποίησης περιουσιακών της στοιχείων σε Ελλάδα και Κύπρο. Σημειωτέον ότι το έργο της βελτιστοποίησης της αξίας και της εκπόνησης και εκτέλεσης στρατηγικού σχεδίου αποεπένδυσης για τα πέραν των 650 ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα έχουν αναλάβει η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων ακινήτων 8G Capital Partners μαζί με τη Savills Hellas.

Οσον αφορά στην πώληση των τριών ξενοδοχειακών μονάδων, η πρώτη αφορά το 4άστερο «Johns» στη Γλυφάδα, δυναμικότητας 66 κλινών, το οποίο παραμένει το τελευταίο διάστημα κλειστό και πουλήθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε Αιγύπτιο επιχειρηματία.

Ρωσική εταιρεία βρίσκεται πίσω από την αγορά των δύο άλλων ξενοδοχείων στην Κέρκυρα τα οποία είχαν περιέλθει (λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων) στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Κύπρου από τη Cyprotels του επιχειρηματία Ανδρέα Δράκου, το όνομα του οποίου είχε πρωταγωνιστήσει προ δεκαετίας στη χώρα μας με το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της εταιρείας Helios.

Βολιδοσκοπήσεις

Το πρώτο ξενοδοχείο «Almyros Natura Hotel» βρίσκεται στην περιοχή της Αχαράβης, είναι 4 αστέρων και 160 κλινών, ενώ το δεύτερο, το «Corfu Panorama», είναι 3 αστέρων, 260 κλινών και βρίσκεται στην περιοχή Σιδάρι. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, οι πωλήσεις έγιναν σε αξίες κοντά στη λογιστική τους αξία και η τράπεζα δεν χρειάστηκε να εγγράψει ζημίες.

«Το ενδιαφέρον από πλευράς ιδιωτών επενδυτών για ξενοδοχειακά ακίνητα δικαιολογείται, καταρχήν, από τις προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο του τουρισμού και εξασφάλιση μεγαλύτερων αποδόσεων, ενώ κίνητρο για τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (σ.σ.: όπως συμβαίνει στην περίπτωση ενδιαφερομένων από την Ασία και τη Μέση Ανατολή ) είναι και η βίζα», αναφέρουν στο «Newmoney.gr» στελέχη της αγοράς.

«Δεδομένο είναι και το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων funds, τα οποία το τελευταίο διάστημα βολιδοσκοπούν την ελληνική αγορά, ωστόσο αφενός επιζητούν σταθερότητα, αφετέρου αναμένουν τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών που έχουν στα χέρια τους τα κόκκινα δάνεια των ξενοδόχων», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με το σκεπτικό του ρίσκου της χώρας οι τιμές που προσφέρουν τα μεγάλα funds είναι χαμηλές. Ακόμη, αναφέρουν ότι υπάρχει απόσταση στο παζάρι μεταξύ αγοραστών και πωλητών, από 30.000 έως 40.000 ευρώ το δωμάτιο για τις μονάδες καλών προδιαγραφών. Για παράδειγμα, αν οι αγοραστές προσφέρουν μια τιμή έως 80.000-90.000 ευρώ το δωμάτιο, οι ιδιοκτήτες-πωλητές ανεβάζουν τον πήχη στα 120.000 ευρώ ανά δωμάτιο, ενώ δεν λείπει και η κατηγορία των ενδιαφερομένων που κυνηγούν συμφωνίες distressed ζητώντας τιμές στις 30.000-40.000 ευρώ το δωμάτιο.

Μεταξύ αυτών που επιδεικνύουν κινητικότητα και ακούγονται πολύ στην ελληνική αγορά είναι αμερικανικά κεφάλαια, με πρώτη διδάξασα την Oaktree, η οποία ετοιμάζει ένα ακόμη βήμα στην ελληνική αγορά, και τη Hines, για την οποία φημολογείται συνασπισμός της με εγχώριο παίκτη, αλλά και τις Blackstone, Sankaty, Fortress Investment, Lone Star κ.ά.

Ανοιγμα στον τουρισμό από μεγάλους ελληνικούς ομίλους

Την ίδια στιγμή, άνοιγμα στον τουρισμό πραγματοποιούν γνωστά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν που βλέπουν πλέον στον κλάδο ισχυρές προοπτικές ανόδου το προσεχές διάστημα.

Η Intradevelopment του ομίλου Κόκκαλη έχει ενεργοποιηθεί πλήρως ως «εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη οικιστικών, εμπορικών και τουριστικών ακινήτων στην Ελλάδα». Η εταιρεία με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Δημήτρη Θεοδωρίδη και αντιπρόεδρο τον κ. Πέτρο Σουρέτη της Intrakat ετοιμάζει να κάνει το πρώτο της βήμα στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά, με στόχο επίσης και τα δύο δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Μάλιστα, η εταιρεία έχει βάλει ήδη πωλητήριο σε τρεις νέες υπερπολυτελείς βίλες στη Μύκονο (σε Ψαρού και Τούρλο), στοχεύοντας σε ένα κοινό υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων. Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναλάβει τις πωλήσεις του πρώτου έργου στην παραθεριστική κατοικία από τον όμιλο της Intrakat στη Φθιώτιδα – το γνωστό συγκρότημα Λεβέντη.

mykonos villes

Στον δημοφιλέστερο ελληνικό προορισμό, τη Σαντορίνη, η οποία επιζητεί πλέον την επιμήκυνση της σεζόν, γίνεται το πρώτο, πιο οργανωμένο βήμα με ένα σύμπλεγμα 7 boutique βιλών από πλευράς του ομίλου Κοπελούζου. Το ιδιόκτητο συγκρότημα βρίσκεται στην Οία και είναι ήδη υπό κατασκευή με στόχο να λειτουργήσει τη θερινή σεζόν του 2016 ως boutique προορισμός από τον όμιλο που την προηγούμενη δεκαετία είχε δραστηριοποιηθεί πιο έντονα στο κομμάτι της εξοχικής κατοικίας κατασκευάζοντας συγκροτήματα κατοικιών προς πώληση στη Μύκονο και τη Νάξο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις για το αν το νέο boutique απόκτημα του ομίλου θα λειτουργήσει αυτόνομα ή κάτω από την ομπρέλα κάποιου άλλου παίκτη, υπό τη μορφή συμφωνίας διαχείρισης, θα ληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η Σαντορίνη επελέγη από τον όμιλο ως ένας από τους πλέον δυναμικούς ελληνικούς προορισμούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος παρουσίασε την πρωτοβουλία για την καθιέρωση του νησιού ως τουριστικού προορισμού όλο τον χρόνο, βάσει της οποίας, μεταξύ άλλων, 100 ξενοδοχεία και καταστήματα του νησιού θα είναι ανοιχτά τον χειμώνα προκειμένου να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια.

oia santorini