Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη -μετά από έντεκα χρόνια- αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων έχει ξεκινήσει, ελάχιστοι είναι αυτοί που ελπίζουν ότι η αναμενόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορέσει να ανακουφίσει πραγματικά τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Η κριτική για την πολιτική που ακολουθεί η Φρανκφούρτη, που ομολογουμένως καταγράφει συνεχιζόμενη αποτυχία σε μία από τους βασικότερες αποστολές της, τη σταθερότητα των τιμών, έρχεται από πολλές και διαφορετικές πλευρές.

Μία εξ αυτών είναι εκ των έσω, από το σωματείο εργαζομένων της ΕΚΤ, IPSO, που εδώ και μήνες έχει έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τα κεντρικά της ΕΚΤ για το επίπεδο των ενδεδειγμένων αυξήσεων στους μισθούς.

Το IPSO επιμένει ότι οι αυξήσεις, όχι μόνο για τους εργαζόμενους της ΕΚΤ, αλλά για όλους όσους εργάζονται στην Ευρώπη, πρέπει να ακολουθήσουν το ύψος του πληθωρισμού, για να καλυφθεί η απώλεια του διαθέσιμου εισοδήματος από τις συνεχείς ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος του σωματείου, Emmanuel Larue, εξηγεί στο newmoney γιατί επιμένει ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία:

Η ΕΚΤ αναμένεται να τερματίσει την αγορά ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια κάποια στιγμή εντός του έτους. Κάποιοι λένε «είναι πολύ λίγα, πολύ αργά». Τι πιστεύετε εσείς;

«Ως συνδικαλιστικό σωματείο συνήθως δεν εκφράζουμε άποψη για τη νομισματική πολιτική, εκτός εάν έχει άμεσο αντίκτυπο στους εργαζόμενους. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι ότι ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή είναι πολύ υψηλός, έχοντας μεγάλο αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, κάτι που σίγουρα απαιτεί διορθωτικά μέτρα.».

Emmanuel Larue

Ένα από τα κύρια καθήκοντα της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών. Τι συμβαίνει όταν η Τράπεζα αποτυγχάνει σε αυτό το έργο; Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος;

«Η ΕΚΤ από αυτή την άποψη είναι σαν γιατρός με την έννοια ότι έχει υποχρέωση να κάνει τη δουλειά της όσο καλύτερα μπορεί, αλλά δεν έχει υποχρέωση να πετύχει. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ αναφέρεται μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ανεξάρτητα και δεν μπορούν να ανακληθούν ή να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση αποτυχίας όσον αφορά στη σταθερότητα των τιμών. Η προσωπική τους ευθύνη φαίνεται περιορισμένη. Αλλά τελικά, όταν οι εργαζόμενοι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, αυτό ενισχύει το αντιευρωπαϊκό αίσθημα και ψηφίζουν υπέρ των ριζοσπαστικών κομμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε την αναπροσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό.».

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων τους επόμενους μήνες; Υπάρχει ελπίδα να τις δούμε να κατεβαίνουν στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2021;

«Ως συνδικαλιστικό σωματείο δεν κάνουμε προβολές άρα έχουμε πρόσβαση στα ίδια δεδομένα με το ευρύ κοινό. Παρατηρούμε ότι ο πληθωρισμός ήταν της τάξης του 4% στη ζώνη του ευρώ το 2021 και ότι το τρέχον έτος ο πληθωρισμός είναι περίπου 7,5%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους και πιστεύουμε ότι οι μισθοί στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να αυξηθούν με την ίδια αναλογία. Αυτό θα επέτρεπε την ανάκτηση της απώλειας αγοραστικής δύναμης. Δεν πιστεύουμε στο επιχείρημα ότι η αύξηση των μισθών σε αυτό το ποσοστό θα αύξανε τον πληθωρισμό, όπως ισχυρίζεται η ΕΚΤ.».

ΕΚΤ: Σφοδρός πολέμιος της τιμαριθμικής προσαρμογής

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί έναν από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της τιμαριθμικής προσαρμογής, που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ισχύει ακόμα.

Η στάση της έγινε ξεκάθαρη στις αρχές Μαΐου όταν απέρριψε κατηγορηματικά νέο αίτημα του IPSO για σύνδεση των αυξήσεων μισθών με τον πληθωρισμό. Οι εργαζόμενοι στην ΕΚΤ έλαβαν τον Ιανουάριο αύξηση αποδοχών 1,5%.

Κριστίν Λαγκάρντ

Όπως αποκάλυψε το Bloomberg, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε ένα email προς τους υπαλλήλους, στις 5 Μαΐου, ανέφερε ότι κατανοούσε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι ήταν «απογοητευμένοι» από την φετινή αύξηση, αλλά επέμεινε ότι οι μελλοντικές προσαρμογές πρέπει να είναι «λογικές».

Απαντώντας στα επιχειρήματα του συνδικάτου είπε ότι «η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών δεν είναι ούτε επιθυμητή, ούτε επιδιωκόμενη».

Διαβάστε ακόμη

Τουριστική «απόβαση» από τις ΗΠΑ: 500.000 Αμερικανοί στην Ελλάδα για διακοπές

Καλοκαίρι της… υπομονής στην Ευρώπη: Καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, «μποτιλιάρισμα» στα λιμάνια, χάος στα τρένα

Πώς ο Έλον Μασκ αλλάζει τον κόσμο (pic + vid)