Καινούργια «νέα μέτρα» για το 2021 θα ανακοινώσει σε 40 μέρες η κυβέρνηση. Το ίδιο το Προσχέδιο που κατέθεσε υπουργείο Οικονομικών χθες στη Βουλή αναφέρει ότι:

– «στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνονται οι ήδη νομοθετημένες ή επίσημα εξαγγελθείσες παρεμβάσεις (όπως από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ κλπ)

– συνεπώς  «περαιτέρω επέκταση υφιστάμενων μέτρων ή υιοθέτηση νέων πολιτικών, αναλόγως και με την πορεία της πανδημίας, θα αποτυπωθούν στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2021».

Πριν στεγνώσει το «μελάνι» με το οποίο γράφτηκε, ο νέος Προϋπολογισμός ετοιμάζεται  να αλλάξει (λόγω Covid) ως τις 23 Νοεμβρίου, οπότε θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο και η εισηγητική Έκθεση του νέου κρατικού Προϋπολογισμού. Ο κίνδυνος ενός lockdown, η αβεβαιότητα από την έλλειψη εμβολίου ή και η καθυστέρηση στην έλευση κοινοτικών των κονδυλίων, υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να εκπονεί και δυσμενέστερα σενάρια.

Αν οι αριθμοί δείχνουν τι συμβαίνει στην Οικονομία, το Προσχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπει ότι φέτος η Ελλάδα έζησε «βουτιά» 8,2% του ΑΕΠ αλλά θα δει ανάκαμψη 7,5% το 2021. Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε φέτος σε 170,7 δισ. ευρώ, από 187,5 δισ. το 2019 και θα φτάσει στα 185,2 δισ. το 2021. Σε απόλυτα μεγέθη έχασε 17 δισ. αλλά θα ανακτήσει τα 15 δισ. σε 1 χρόνο, με προοπτικές για περαιτέρω ανάκαμψη όταν θα απομακρύνεται η απειλή της πανδημίας.

Iδανικά, το 2022 το ελληνικό ΑΕΠ θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 187 δισ. όπως ήταν το 2019. Πόσο θα αντέξουν όμως αυτές οι προβλέψεις; Ίσως ούτε 50 μέρες!

Σε 10 μέρες η Αθήνα θα καταθέσει στις Βρυξέλλες το προσχέδιο Προϋπολογισμού. Με βάση του όρους εποπτείας, θα αποτυπώνει πολύ αναλυτικά και το «κακό» σενάριο, για Ανάπτυξη 4,5%-5,5% το 2021.

Οι Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει στην αποτίμηση των μέτρων που έλαβε και θα λάβει η κυβέρνηση. Στο Προσχέδιο καταγράφονται 59 μέτρα, συνολικής «ισχύος» 21,5 δισ. για φέτος και 2,7 δις. το 2021 Δηλαδή 24,4 δισ. συνολικά, αλλά σχεδόν τα 9/10 της «δύναμης πυρός» αφορούν το τελευταίο 9μηνο του 2020 και το μόλις 1/10 προορίζεται να καλύψει για όλο το 12μηνο του 2021. Τα 2,7 δισ. μπορεί να γίνουν 8 δισ. όταν έρθουν και άλλα 5,5 δισ. στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης –που όμως ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί πότε και για τι ακριβώς.

Προφανώς το σενάριο αυτό προϋπολογίζει ότι η πανδημία θα περιοριστεί αποτελεσματικά ως τις αρχές 2021 και ότι δεν θα ζήσει ξανά η Ελλάδα είναι καλοκαίρι όπως τοπ φετινό. Και με την υπόθεση αυτή προβλέπεται «αυτοτροφοδοτούμενη» ανάπτυξη 5,5% μόλις ανοίξουν οι αγορές ή 7,5% συνολικά όταν θα φτάσουν και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ειδικά για το 2021 και τις νέες παρεμβάσεις, τα καταγεγραμμένα μέτρα στήριξης είναι:

μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με κόστος 816 εκατ. ευρώ,
αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος 767 εκατ. ευρώ,
κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιδότηση 200 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κόστος 302 εκατ. ευρώ για το 2021,
πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, που αφορά στην επιδότηση της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, με κόστος 280 εκατ. ευρώ για το 2021,
επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία έως τον Απρίλιο του 2021 και την αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, με συνολικό κόστος 113 εκατ. ευρώ για το 2021.
καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού σε απασχολούμενους ή επιχειρήσεις που βρίσκονται, είτε σε προσωρινή αναστολή εργασιών, είτε συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κατά τα τέλη του 2020
μισθοδοσίας έκτακτου υγειονομικού προσωπικού και πρόσληψη προσωπικού Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον δαπάνες θα κατευθυνθούν για:

  •  ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων
  •  στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω ΟΠΕΚΑ
  • πρόσληψη μεγάλου αριθμού μονίμων εκπαιδευτικών
  • εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα,
  • κατάργηση ΕΝΦΙΑ των κατοίκων των μικρών και απομακρυσμένων νησιών
  • Τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια εκείνων του 2020, ταμειακού κόστους 15 δισ. και συνολικής απόδοσης 21,7 δισ. ευρώ στην οικονομία.

 

Παρά ταύτα, ακόμα και αν η χώρα βρεθεί σε ανάκαμψη, το δημόσιο χρέος της θα έχει πλέον
σκαρφαλώσει στα 197 δισ. ευρώ, εκτός αν τα πράγματα εξελιχθούν ακόμα χειρότερα λόγω πανδημίας.