search icon

Οικονομία

Πώς να αποφύγετε την ολική (φέτος) επίθεση των τεκμηρίων

Όλα τα όπλα που παρέχει η νομοθεσία για να αποφύγετε τις άδικες και υπέρμετρες επιβαρύνσεις στον φόρο εισοδήματος

Αποταμιεύσεις παλαιότερων ετών, τραπεζικά δάνεια, χρήματα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, γονικές παροχές και δωρεές, κληρονομιές, επίδομα ανεργίας, αναξιοποίητα ακίνητα, έξοδα για οικιακή βοηθό, δαπάνες για φιλοξενουμένους, είναι μερικά από τα «όπλα» που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε την επίθεση των τεκμηρίων.

Xιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν φέτος να πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων το όχι κατ’ ανάγκην γιατί φοροδιαφεύγουν, αλλά γιατί δεν μπορούν να καλύψουν µε τα πραγματικά εισοδήματά τους τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Οι φορολογούμενοι όμως μπορούν και φέτος να αποφύγουν την παγίδα εάν αξιοποιήσουν τα όπλα που παρέχει η φορολογική νομοθεσία.

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία:

Η αποτελεσματικότερη μέθοδος, είναι η επίκληση εισοδημάτων παρελθόντων οικονομικών ετών. Πρόκειται για τη «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών» με την οποία μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20, 30 ή και περισσότερα χρόνια, εφόσον βέβαια υπήρχαν.

Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αθροίσει όλα τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ενοίκια, επιχειρήσεις, τόκους καταθέσεων, μερίσματα, υπεραξίες (π.χ. μετοχών) κ.λπ., τα ποσά των εσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή άλλα εισοδήματα όπως εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, κέρδη από λαχεία, δωρεές. Από το άθροισμα που θα προκύψει, να αφαιρέσει τα ποσά που ελήφθησαν υπόψη στις ίδιες φορολογικές δηλώσεις ως τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη, υπηρετικό προσωπικό κ.λπ.), καθώς και τα ποσά που δήλωσε στις ίδιες δηλώσεις ότι δαπάνησε για να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη, κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας κ.λπ.).

Το ποσό που θα απομείνει είναι το «κεφάλαιο» των προηγούμενων ετών που μπορεί ο φορολογούμενος να επικαλεστεί για να καλύψει τη διαφορά τεκμηρίων.

Η επίκληση των παλαιότερων εισοδημάτων, δεν μπορεί να γίνεται εσαεί, αλλά μέχρι το ποσό που απαιτείται κάθε φορά και εφόσον υπάρχει “απόθεμα”.

Δηλαδή, ο φορολογούμενος που έχει απόθεμα ύψους 40.000 ευρώ από προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις, αν χρησιμοποιήσει για ένα έτος το ποσό των 10.000 ευρώ, για τα επόμενα έτη θα έχει διαθέσιμο ποσό ύψους 30.000 ευρώ, το οποίο σταδιακά θα απομειώνεται.

Το 2020, τελευταία χρόνια που εφαρμόστηκαν τα τεκμήρια, πριν μπουν στον «πάγο» εξαιτίας της πανδημίας, στην «παγίδα» τους έπεσαν τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το πραγματικό εισόδημα το οποίο δήλωσαν.

Ο επιπλέον φόρος έφτασε τα 5,2 δισ. ευρώ και αφορούσε τεκμαρτές δαπάνες.

Διαβάστε ακόμη

Τα γκάλοπ «μύρισαν» εκλογές, η Τράπεζα Αττικής πάει σε θρίλερ, νιετ Ρώσοι στη Marina Tower και το swingers party στη Θεσσαλονίκη

Κωνσταντίνα Ευαγγελίου (SEPTONA): Επενδύει σε νέο εργοστάσιο για την παραγωγή πρώτης ύλης

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Νέες μεγάλες επενδύσεις, αλλά και «ευκαιρία» στα υπεράκτια αιολικά

 

 

Exit mobile version