Τις συνέπειες μιας νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη επιχειρεί να χαρτογραφήσει έκθεση της UBS, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως θα αυξηθούν οι πιθανότητες ενίσχυσης των λαϊκιστικών δυνάμεων, ενώ η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση

Συγκεκριμένα σε έκθεση με τίτλο “Το Μέλλον της Ευρώπης: η Ευρωζώνη και η Επόμενη Ύφεση”, ο οίκος εκτιμά ότι σε περίπτωση ραγδαίας ύφεσης στην Ευρώπη θα τεθεί εκ νέου σε αμφισβήτηση η συνοχή του ευρώ, ενώ η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία αλλά και μικρότερες χώρες με ανοικτές οικονομίες όπως αυτές της Βαλτικής, θα επηρεάζονταν. Η Ελλάδα, συγκεκριμένα, θα δεχόταν ισχυρό πλήγμα τόσο από το οικονομικό υπόβαθρο όσο και από τους αυξημένους φόβους διάλυσης της Ευρωζώνης. Ξεχωριστά, ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι υπάρχει ιστορικά μεγάλη στήριξη για το ευρώ, όπως κατέδειξε και το ελληνικό αδιέξοδο του 2015. “Η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι είχε μια κυβέρνηση με ατζέντα κατά του ευρώ και έπεσε θύμα μια απρόσμενης αλυσίδας εξελίξεων το 2015 που οδήγησαν στην επιβολή capital controls. Το αδιέξοδο έδειξε επίσης, ότι μια χώρα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ ή την ΕΕ χωρίς τη θέλησή της”, σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, κίνδυνοι συγκέντρωσης απαντώνται σε μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, όπου η πίεση της αγοράς και οι υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας πιθανώς να καταλήξουν αναγκαστικά σε άκρως μη δημοφιλείς οικονομικές ρυθμίσεις, αλλά και στην Ελλάδα, η οποία πιθανόν να απαιτήσει επιπλέον χρηματοδότηση. Ο οίκος για την εκτίμησή του αυτή επικαλείται το πολύ υψηλό χρέος και την άνω του μέσου όρου υπερβολική ανεργία στη χώρα. Οι επενδυτές συνιστάται να προετοιμασθούν αναλόγως, καθώς τόσο το ελληνικό (2015) όσο και το ιταλικό (2018) αδιέξοδο οδήγησε σε πτώση ολόκληρης της οικονομίας, προειδοποιεί η έκθεση.

Οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την έκθεση το Brexit, οι αντιπαραθέσεις για το διεθνές εμπόριο και ο δασμολογικός προστατευτισμός εντείνουν το κλίμα της αμφιβολίας.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εξετάζει τρία σενάρια ‘άσκησης αντοχής’ (stress-test), από την πιθανή ανάπτυξη έως τις περιπτώσεις ήπιας ή και σκληρής ύφεσης, προκειμένου να αναγνωρίσει τα κύρια ρίσκα για τις αγορές ομολόγων, για τα βασικότερα νομίσματα συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, καθώς και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σε γενικές γραμμές, μια μελλοντική ύφεση θα κατέληγε ενδεχομένως σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές για την Ευρωζώνη, επηρεάζοντας ακόμα και τα πλέον ισχυρά μέλη της. Οι ιδιαίτερα αρνητικές αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού ομολόγου (Bund) δύνανται να προκαλέσουν δυσκολίες στον γερμανικό τραπεζικό κλάδο, να ωθήσουν τις τιμές των λιανικών καταθέσεων σε αρνητικά πρόσημα, και να ενισχύσουν τη δημοτικότητα λαϊκιστικών κομμάτων, όπως το Alternative for Germany (AfD), δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τον μελλοντικό σχηματισμό κυβέρνησης για την εξέχουσα οικονομία της Ευρώπης.

Με τις Ευρωεκλογές να πλησιάζουν σε λίγες μόλις εβδομάδες και με τέσσερις από τους πέντε Προέδρους της Ε.Ε. να αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους για πρώτη φορά έως το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένου του διαδόχου του Mario Draghi στο τιμόνι της ΕΚΤ, επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου και το κλίμα γενικευμένης αβεβαιότητας χρειάζεται να ληφθούν υπόψη στην περίπτωση επενδύσεων στην Ευρώπη.

Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το σενάριο σοβαρής ύφεσης που περιλαμβάνεται στην έκθεση προβλέπει μία νέα γενιά νομισματικής πολιτικής. Διάφοροι μοχλοί πίεσης, όπως οι αγορές μετοχών ή πιθανώς πιο σημαντικά μέτρα (‘χρήματα από το ελικόπτερο’ ή απρόβλεπτα αρνητικά επιτόκια), προτρέπουν τους επενδυτές να μην θεωρούν δεδομένο το μηδέν ως το χαμηλότερο όριο.