Της Στεφανίας Σούκη

Νέες εμπορικές πιάτσες στο κέντρο της Αθήνας, επιστροφή του «αέρα» και αύξηση της ζήτησης αλλά και των ενοικίων στην Ερμού αλλά και την Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη και συνεχιζόμενη πτώση στις υπόλοιπες αγορές ανά την Ελλάδα.

Αυτή είναι η εικόνα στην αγορά των καταστημάτων αυτή την στιγμή με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει το πανελλαδικό δίκτυο κτηματομεσιτικών υπηρεσιών της E- Real Estates, η οποία διαπιστώνει τη δεδομένη συγκυρία κινητικότητα γύρω από τον εμπορικότερο δρόμο της Ελλάδας.

Η εταιρεία σημειώνει μία αύξηση των τιμών στα εμπορικά καταστήματα της Ερμού σε σχέση με πέρυσι που κυμαίνεται από 8% – 10%, σήμερα επί της οδού Ερμού, ενώ πλησίον του Συντάγματος δεν υπάρχει κανένα κατάστημα ξενοίκιαστο κι έχει επανέλθει στην ορολογία των ιδιοκτητών ο όρος ” αέρας ”, χωρίς βέβαια τις υπερβολές του παρελθόντος: Παλιότερα, στην Ερμού, ο «αέρας» που έδιναν οι ενδιαφερόμενοι κυμαινόταν μεταξύ 7.000 και 14.000 ευρώ/τ.μ., ενώ σε Κηφισιά, Κολωνάκι και Γλυφάδα, το ύψος του «αέρα» ξεκινούσε από τα 5.000 ευρώ/τ.μ., φθάνοντας ακόμη και τα 10.000 ευρώ/τ.μ.

«Νέες εμπορικές πιάτσες έχουν δημιουργηθεί κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας παραπλεύρως της Ερμού, σε περιοχές που κάποτε ήταν ”γκέτο” και σήμερα στεγάζουν χώρους εστίασης και καφέ νέου τύπου. Παράδειγμα αποτελεί η πλατεία Αγίας Ειρήνης όπου πλέον φιλοξενεί επώνυμα καφέ και bar , ενώ παρουσιάζεται αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων. Η οδός Ευρυπίδου στο κέντρο της Αθήνας πλησίον της πλατείας Κλαύθμωνος, αποτελεί πλέον μια νέα εμπορική πιάτσα καταστημάτων μπαχαρικών – βοτάνων , όπου, σε πολλά από αυτά, οι ουρές αναμονής είναι καθημερινές». Εκτός του κέντρου της Αθήνας, σχετική αύξηση της ζήτησης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν παρατηρείται επίσης σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Ερμού, το Κολωνάκι, η Κηφισιά αλλά και στη Σωτήρος στον Πειραιά».

Ειδικά για την περιοχή του Πειραιά, φαίνεται ότι το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται γεωγραφικά, και περιορίζεται στην ονομαζόμενη ζώνη «Κέντρο Πειραιά», εκεί όπου παρατηρείται υψηλότερη συγκέντρωση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το έντονο φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων πλήττει περισσότερο τις άλλες δυο περιοχές-ζώνες (Λιμάνι και Τερψιθέα), οι οποίες σημειώνουν ποσοστό κλειστών στο επίπεδο του οριακού ποσοστού του 40%. Μια νέα πιάτσα στο Πειραιά αποτελεί η περιοχή Τρούμπα με υπέροχα καφέ και μπαράκια.

«Oι αλυσίδες καφέ στο χέρι καθώς και οι φούρνοι νέου τύπου αποτελούν πλέον μια καθημερινή συνήθεια στους εργαζόμενους αλλά και στους περαστικούς, γι’ αυτό και γίνονται ανάρπαστα τα καταστήματα που βρίσκονται σε στάσεις metro, λεωφορείου και γενικότερα σε σημεία όπου υπάρχει συνωστισμός κόσμου και γραφειακών χώρων», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

athina1

Η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις

Η εικόνα αλλάζει και στη συμπρωτεύουσα, όπου οι τιμές μίσθωσης στη Τσιμισκή, τον εμπορικότερο δρόμο της πόλης έχουν αυξηθεί κατά 3,5% – 4 %, ενώ σε πολλά γραφεία υπάρχει λίστα αναμονής ενδιαφερομένων σε περίπτωση που ξενοικιαστεί κάποιο κατάστημα. Ακόμη, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται για αγορά μισθωμένων καταστημάτων με στόχο την απόδοση και την τοποθέτηση κεφαλαίων προς εξασφάλιση.   

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Πάτρα, με πολύ μεγάλη αύξηση ως προς τα κλειστά καταστήματα, έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, το οποίο δε φαίνεται να ξεπερνά εύκολα, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να επιβιώσουν.  Η πεζοδρόμηση της οδού Ρήγα Φεραίου καθώς και τμήμα της Γεροκωστοπούλου έχουν ‘’ζωντανέψει’’ εμπορικά το κέντρο της πόλης από την οδό Αράτου έως και τη Γούναρη, αποτελώντας πλέον τη νέα εμπορική πιάτσα της πόλης.  

Το κέντρο της Λάρισας, έχει ισχυροποιηθεί με τις πεζοδρομήσεις, ενώ έχει περιορίσει σε μέγεθος και σε εμπορικότητα άλλους δρόμους. Οι τιμές των ενοικίων έχουν κρατηθεί σταθερές, ενώ περιφερειακά του κέντρου υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα ακίνητα. Σε σχέση με το 2010, οι τιμές στα ενοίκια έχουν υποχωρήσει 20%-35%, ενώ στις τιμές των αγοραπωλησιών παρατηρούνται μειώσεις έως και 50%-55%.

Στα Χανιά, μαγαζιά κυρίως στο παλιό λιμάνι αναζητούν να ενοικιάσουν οι επιχειρηματίες, με τα ενοίκια να κυμαίνονται στα 26 – 42 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι δρόμοι με τη μεγαλύτερη εμπορικότητα εξακολουθούν να είναι η Χάληδων, η Χατζημιχάλη Γιάνναρη και η Σκαλίδη.

Στο Ηράκλειο το μισθωτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στα καταστήματα εντός των τειχών. Οι οδοί με τη μεγαλύτερη εμπορικότητα παραμένουν η Δαιδάλου, η 1866 και η πλατεία Λιονταριών, με τα ενοίκια να κυμαίνονται στα 25 με 50 ευρώ ανά τετραγωνικό

athina2