Την αποτίμηση του αποτελέσματος της χθεσινής ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή θα κάνει σήμερα το EuroWorking Group, το οποίο θα εξετάσει το κατά πόσο τα μέτρα που ψηφίσθηκαν εκπληρώνουν τα 18 προαπαιτούμενα που έπρεπε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Η Ελλάδα θα πάρει 11 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναφέρει στο μεταξύ, draft της ΕΕ, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Στο έγγραφο αναφέρoνατι επίσης και οι τρεις προϋποθέσεις που είχε θεσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι: επέκταση στην ωρίμανση χρέους, περιόδο χάριτος και κλείδωμα των επιτοκιών σε χαμηλά επίπεδα.

Το πρωί αναχώρησε η ελληνική αποστολή των κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη. Το πρώτο ραντεβού έχει οριστεί για σήμερα στις 5 το απόγευμα  ώρα Ελλάδας.

Από τη σημερινή εισήγηση του οργάνου, θα οριστικοποιηθεί και το πόρισμα για το αυριανό τακτικό Εurogroup, όπου, εκτός από το «πράσινο φως» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, αναμένεται να δρομολογηθεί και η διευκόλυνση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία από την ΕΚΤ.

Η ελληνική πλευρά, αλλά και πηγές των θεσμών, διατηρούν υψηλές προσδοκίες για την έγκριση του επόμενου πακέτου δόσεων  στη βάση της επικύρωσης των 18 προαπαιτούμενων.

Κυβέρνηση και θεσμοί ωστόσο παραμένουν ακόμη πολύ πιο συγκρατημένοι για το θέμα του χρέους. Πάντως, στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου του Eurogroup έχει εισαχθεί ως στόχος η «πολιτική συμφωνία για το χρέος», ενώ και οι αναλυτές αναμένουν ότι θα υπάρξει μια δέσμευση – στην καλύτερη περίπτωση – που θα παραπέμπει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων στο μέλλον.

Πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο και για τη χρήση ενός δέλεαρ που θα εξασφαλίσει τη θετοική διάθεση του ΔΝΤ: την επαναγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον ESM, ώστε, κατά τον τρόπο αυτό, το Ταμείο να μειώσει την έκθεσή του στην Ελλάδα, ενώ, παράλληλα, θα μειωθεί και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από την Ελλάδα, αφού τα επιτόκια του ESM θα είναι σημαντικά χαμηλότερα.