search icon

Οικονομία

Τσουχτερά πρόστιμα από 250 – 2.000 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή - Από τις 25 Ιουλίου οι αλλαγές

Του Κωστή Πλάντζου

Το λάθος του περασμένου Οκτωβρίου με τα πρόστιμα – χάδι για όσους δεν κόβουν αποδείξεις, σπεύδει τώρα να διορθώσει η κυβέρνηση.

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, δεν επαναφέρει τελικά τα αυτοτελή πρόστιμα και διατηρεί το αναλογικό πρόστιμο 50% του ΦΠΑ που απεκρύβη. Ορίζει όμως ελάχιστο πλαφόν προστίμου τα 250 ή 500 ευρώ για απλογραφικά ή διπλογραφικά στοιχεία αντίστοιχα (Β΄ή Γ΄Κατηγορίας βιβλία δηλαδή).

Η αλλαγή ισχύει από την Δευτέρα 25 Ιουλίου ενώ σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα αυτά διπλασιάζονται και τετραπλασιάζονται.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης:

– Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

– Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

– Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό τοις εκατό (100%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

– Σε κάθε επόμενη παράβαση στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας, επιβάλλεται πρόστιμο διακόσια τοις εκατό (200%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.»

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης προαναγγέλλοντας την τροπολογία είπε «Σε ό,τι αφορά το θέμα των παραβάσεων. Υπάρχει μια επιχειρηματολογία ότι υπήρχε ένα καταπληκτικό και ιδεατό σύστημα. Ο νόμος του Οκτωβρίου, ο οποίος μείωσε τα πρόστιμα ήρθε και διατάραξε αυτό το σύστημα. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Πριν από ένα χρόνο δεν είχαμε πολύ αυστηρά πρόστιμα; Έκοβαν αποδείξεις τότε; Με τους ελέγχους σταματά η παραβατικότητα στο θέμα των αποδείξεων. Διότι, όταν έχεις πολύ αυστηρή νομοθεσία και πας και βάζεις πάρα πολλές παραβάσεις και πρόστιμα, μετά έχεις μια εισπραξιμότητα κάτω από το 10%. Άρα, τι πετυχαίνεις; Άρα, μειώσαμε τα πρόστιμα, αυτό δημιούργησε πρόβλημα, το αναγνωρίσαμε, διότι δεν είμαστε αλάθητοι, και έχει, ήδη, υπογραφεί τροπολογία, η οποία είναι στη φάση της διαδικασίας να διανεμηθεί σήμερα, η οποία θα αυξήσει τα πρόστιμα και θα έχουμε πλέον σ’ αυτό το ζήτημα καλύτερη αντιμετώπιση».

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο με τις διατάξεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.

Exit mobile version