Πάνω από 100 ξένοι επενδυτές και πάνω από 20 από Αμερική και Καναδά, 30 από Ηνωμένο Βασίλειο, 10 από Γαλλία, έκλεισαν τα αυτιά στις σειρήνες συναγερμού και τις μαύρες προβλέψεις του ΔΝΤ για τη χώρα μας και «αγόρασαν» χθες το ελληνικό ομόλογο, με την προσδοκία πως ό,τι κι αν γίνει, θα βρουν να εισπράξουν τα λεφτά τους το 2027.

Εξ αυτών μάλιστα, μόλις 1 στους 8 ήταν καιροσκοπικά hedge funds. Τουλάχιστον 14 Ασφαλιστικά  και συνταξιοδοτικά Ταμεία από όλον τον κόσμο, 40 τράπεζες και άλλοι τόσοι διαχειριστές κεφαλαίων και διαθεσίμων, έδωσαν 2 δισ. στην χώρα μας, με όρους «προ Κορωνοϊού» (2% όπως τον περασμένο Ιούλιο).

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που περιγράφουν ένα πραγματικό Αρμαγεδδόνα για τον πλανήτη φέτος. Και σε περίοπτη θέση βάζουν τη χώρα μας, με την μεγαλύτερη κατρακύλα και την πιο βαθιά ύφεση που ξεπερνά ίσως και εκείνη που έζησε η Ελλάδα στα Μνημόνια.

«Τρομάζουν» οι αριθμοί από το Fiscal Monitor του ΔΝΤ για την Ελλάδα! Λόγω της απόλυτης εξάρτησης από τον τουρισμό, το χτύπημα του κορωνοϊού και  η γενική καραντίνα στον πλανήτη οδηγεί το ΔΝΤ στην πρόβλεψη για ύφεση 10%. Ύφεση έως και 11% όμως προβλέπει ακόμα και το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Με αυτά τα δεδομένα, τίποτα δεν στέκει όρθιο πια στη θέση του, όπως πριν 100 μόλις μέρες. Το ΔΝΤ προβλέπει πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2020:

-το δημόσιο χρέος αυξάνεται φέτος κατά 12% σε ένα χρόνο! Αντί να μειώνεται όπως προέβλεπαν οι εκθέσεις βιωσιμότητος του χρέους, θα «πετἀξει» στα 200,8% του ΑΕΠ, από 179% του ΑΕΠ το 2019 (+21 ποσοστιαίες μονάδες)

– το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,4% του ΑΕΠ το 2019, μετατρέπεται  σε έλλειμμα 9% το 2020 και 7,9% το 2021.

– μετά από πρωτογενές πλεόνασμα 4% το 2019, αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 5,1% το 2020 (-9,1%) και έλλειμμα 4,4% και το 2021.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Σε εποχή παγκόσμιας καραντίνας, «πάγωσαν» οι ελληνικός τουρισμός και η ναυτιλία που φέρνουν ξένο  συνάλλαγμα. Το εισαγόμενο χρήμα είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης, αλλά φέτος θα λείψει. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από την Έκθεση για τον Κορωνοϊό από το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ ακόμα και 10 δισ. ευρώ αν ρίξει για κρατικές δαπάνες η κυβέρνηση, ελάχιστα μόνον μπορεί να φρενάρει την ύφεση ( πχ στο -4,4% αντί 6,2% στο καλό σενάριο ή -9,4% αντί -11,1% στο δυσμενές σενάριο).  Όλα εναπόκεινται μάλλον στις ελπίδες για σύντομο τερματισμό της πανδημίας  και σε κρατικές δαπάνες σε Υγεία και Παιδεία «την επόμενη μέρα» της κρίσης.