Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(upd) Συνεχίζεται το selloff στις ευρωπαϊκές αγορές, το οποίο ξεκίνησε στην Κίνα και επεκτάθηκε στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς όλοι οι δείκτες βρίσκονται στο “κόκκινο” και σε νέα ιστορικά χαμηλά. Προς bear market οδεύει ο DAX 30, ο οποίος έχασε με… ευκολία το επίπεδο των 10.000 μονάδων.

Ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί 5,3% στις 342 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες, όντας αντιμέτωπος με τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ο FTSEurofirst 300 υποχωρεί 5,3% οδεύοντας προς τον χειρότερο μήνα από το 2008. Μόνο τον Αύγουστο ο δείκτης έχει χάσει 12%, με τις μετοχικές αποτιμήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με απώλειες που φθάνουν κοντά στο ένα τρισ. δολ.

Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές πρώτων υλών καθώς οι τιμές εμπορευμάτων οδεύουν προς νέα χαμηλά από το 1999, με δεδομένες τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, τον υπ’ αριθμόν ένα καταναλωτή πληθώρας εμπορευμάτων.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει “βουτιά” 5,8% κάτω από τις 10.000 μονάδες (9.528) για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο και οδεύει προς bear market, καθώς έχει χάσει 21% από τα υψηλά του έτους, τα οποία είχε κατακτήσει στα μέσα της άνοιξης.

Ο FTSE 100 υποχωρεί 5,47%, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 6.000 μονάδων και διαμορφούμενος στο επίπεδο των 5.849 μονάδων, όντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2013. «Βυθίζεται» ο γαλλικός CAC 40, με απώλειες 7% στις 4.307 μονάδες.

Ανάλογα αρνητική η εικόνα για τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX 35 να κινείται με απώλειες 6,22% στις 9.633 μονάδες και ο FTSE MIB με πτώση 5,97% στις 20.448 μονάδες. Στο ίδιο «μήκος κύματος» και ο πορτογαλικός PSI 20, με απώλειες 6,66% στις 4.935 μονάδες.

Η πτώση ξεκίνησε με την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, μια κίνηση που πυροδότησε ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και έστειλε τον Stoxx 600 σε διόρθωση με -13% από τα ρεκόρ του Απριλίου. Περίπου 13% από τις 18 δυτικές ευρωπαϊκές αγορές έχουν υποχωρήσει 10% ή παραπάνω από τα υψηλά τους.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει σε χαμηλό έξι ετών. Στο πεδίο των μετοχών η Glencore και η Anglo American υποχωρούν πάνω από 9% ενώ οι Seadrill και Tullow Oil καταγράφουν απώλειες πάνω από 6%.

Μεγάλες απώλειες και στις αυτοκινητοβιομηχανίες με την Fiat Chrysler και τη Renault να βρίσκονται βαθιά σε αρνητικό έδαφος. Απώλειες και στον τεχνολογικό κλάδο, με τις United Internet και Dialog Semicon στο -5,6%.