Πλήρης εφαρμογή των όρων του Eurogroup για να εκταμιευθούν τα 7,5 δισ. ευρώ – Διαφαινόμενη «εμπλοκή» και καθυστερήσεις προκαλεί η επιστολή Τσακαλώτου προς τους Θεσμούς – Διευκρινίσεις ESM για τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους

Απόλυτα σαφής, έστω και εάν η αναφορά γίνεται σε ενημερωτικό του σημείωμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι χωρίς την πλήρη εφαρμογή όλων όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση της πρώτης υπό-δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία ζητούν οι δανειστές τα οποία δεν μπορούν να «περάσουν», καθιστά σαφές ότι η πολυπόθητη εκταμίευση, τόσο για να καλυφθούν οι δόσεις των δανείων όσο και για να εξοφληθεί μέρος των χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες, μάλλον θα καθυστερήσει.

Το άνωθεν ενδεχόμενο τονίζει σε δημοσίευμά του και το Reuters – με αφορμή την επιστολή Τσακαλώτου – καθώς εκτιμά ότι «αν αυτό επιβεβαιωθεί, μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω την εκταμίευση των χρημάτων που έχει απελπιστική ανάγκη η Αθήνα, για να αποπληρώσει δάνεια του ΔΝΤ τον Ιούνιο και ομόλογα της ΕΚΤ τον Ιούλιο, αλλά και τις αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου».

Όσο για τον ESM -στο ενημερωτικό σημείωμα του οποίου γίνεται και εκτενής αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους, μετά το 2018 και εφόσον έχει ολοκληρωθεί πλήρως και επιτυχώς το μνημόνιο – καθιστά απόλυτα σαφές ότι «η δόση θα «σπάσει» σε αρκετές εκταμιεύσεις, με την πρώτη να μπορεί να δοθεί στα μέσα Ιουνίου, εάν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις. Η πρώτη δόση θα φθάσει στο ποσό των 7,5 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του χρέους αλλά και ορισμένων οφειλών του δημοσίου. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα γίνουν μετά το καλοκαίρι. Και γι’ αυτές ισχύει ότι θα πρέπει, πρώτα να έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα».

Αναφορικά με το χρέος ο Μηχανισμός αναλύει τον τρόπο που θα υπάρξει ελάφρυνση, διευκρινίζοντας περαιτέρω ορισμένα σημεία από την ανακοίνωση του Eurogroup.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και πάντα μετά το 2018, μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση του προφίλ των δανείων που πήρε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ, μπορεί να γίνει με την επιμήκυνση συγκεκριμένων δόσεών τους εντός της προβλεπόμενης ανώτατης σταθμισμένης μέσης διάρκειας των 32,5 ετών. Παράλληλα, ο EFSF/ESM «εργάζεται με διάφορους τρόπους για να βελτιστοποιήσει τη διάρθρωση του ανεξόφλητου χρέους, σύμφωνα με τα διαφορετικά προφίλ των δανείων που έχουν πάρει οι χώρες (από τα δύο αυτά ταμεία)».

Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα εφαρμοσθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, σημειώνεται ότι ο ESM μπορεί να διαθέσει τα 19,4 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, για την πρόωρη αποπληρωμή επίσημων δανείων (δηλαδή διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης ή δανείων από το ΔΝΤ).

Μακροπρόθεσμα, θα υπάρχει ένας μηχανισμός λήψης μέτρων για το χρέος (σ.σ.: ο κόφτης, όπως τον αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος), ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο μηχανισμός αυτός θα προβλέπει μέτρα, όπως περαιτέρω ανασχεδιασμό των δανείων του EFSF και πλαφόν καθώς και μετάθεση των πληρωμών τόκων.

Η βιωσιμότητα του χρέους θα στηρίζεται στο πλαφόν 15% του ελληνικού ΑΕΠ των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεσοπρόθεσμα και 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια. «Αυτό θα φέρει το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ σε μία σταθερά πτωτική πορεία και θα διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αναφέρει ο ESM.