Δύσκολα θα επιτύχουν τη βελτίωση των όρων για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου οι ελληνικές τράπεζες, εκτιμά το Reuters. “Οι πιθανότητες να υποχωρήσουν οι αρχές που έχουν τον τελικό λόγο για το σχέδιο, είναι μικρές. Και αυτό γιατί βλέπουν κάθε υποχώρηση σαν ένα αδικαιολόγητο δώρο στους ιδιώτες επενδυτές, το οποίο αφήνει ένα πιθανό κενό χρηματοδότησης, που μπορεί να καλυφθεί μόνο με κρατικά κεφάλαια”, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Για την Ελλάδα, που διανύει την έκτη χρονιά της ύφεσης, η τύχη των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών είναι σημαντική, γιατί οι δικές τους χορηγήσεις μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, σημειώνει το Reuters. Και προειδοποιεί ότι η πλήρης κρατικοποίηση των τραπεζών θα τις αφήσει εκτεθειμένες στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, οι οποίες τελικά θα πλήξουν την προσπάθεια ανάκαμψής τους.

“Στο τέλος της μέρας, οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές”, είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, στο Reuters.

Βασική απαίτηση των τραπεζών είναι να καλύψει το ΤΧΣ την αρνητική θέση των τραπεζών, προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι για τους ιδιώτες επενδυτές. Επίσης, οι τράπεζες θέλουν και την επέκταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης έως τα τέλη του Απριλίου.

“Δεν νομίζω ότι αυτό θα περάσει από την τρόικα”, δηλώνει στο Reuters αξιωματούχος του ΤΧΣ.

Όπως εξηγεί, η κάλυψη της αρνητικής θέσης από το ΤΧΣ θα αποτελούσε μία μεγάλη αλλαγή του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης. “Θα σήμαινε ότι ένας μέτοχος, το ΤΧΣ, θα επιβαρυνθεί με όλες τις ζημιές, και όλοι οι άλλοι, του ιδιωτικού τομέα, θα απολαύσουν όλα τα περιθώρια ανόδου”, δηλώνει η ίδια πηγή.

Το Reuters μεταφέρει εκτιμήσεις αναλυτών ότι οι Εθνική και Eurobank κινδυνεύουν περισσότερο με κρατικοποίηση, από τις Alpha και Πειραιώς. “Το σχήμα ΕΤΕ-Eurobank έχει συγκριτικά υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, επομένως, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να μην πιάσει το όριο του 10% για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου”, δηλώνει η Μαρία Κανελλοπούλου, αναλύτρια της Euroxx Securities.

Οι τράπεζες θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους κατά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες. “Συνολικά, το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης θα συναντήσει προκλήσεις, οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες για κάποιες τράπεζες. Πολλές ιδέες έπεσαν στο τραπέζι, αλλά δεν βλέπω ότι οι αρχές θα κάνουν κάποια σημαντική υποχώρηση”, λέει στο πρακτορείο Έλληνας τραπεζίτης.