H Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ από τα κεφάλαια που βρίσκονται στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) καθώς αναζητά τώρα να βρει μετρητά προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, όπως αποκάλυψαν κυβερνητικές πηγές στο Reuters.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτό το μήνα για την αποπληρωμή του δανείου και έχει παράλληλα να αναχρηματοδοτήσει 3,2 δισ ευρώ από κρατικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης.
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει 555 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
«Πρόκειται για χρήματα, για τα οποία δεν υπάρχει καμία άλλη αξίωση, θα είναι διαθέσιμα για την κυβέρνηση», ανέφερε ένας ανώτερος τραπεζίτης στο Reuters, κρατώντας την ανωνυμία του.
«Το ΤΧΣ έχει συζητήσει το θέμα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας το Σαββατοκύριακο και δεν υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε ο τραπεζίτης. Είπε ότι ήταν στο χέρι της κυβέρνησης να αποφασίσει πότε θα αποσύρει τα μετρητά.
Η Ελλάδα αναζητεί επίσης να αξιοποιήσει τα ταμειακά αποθέματα των συνταξιοδοτικών ταμείων και των φορέων του δημόσιου τομέα μέσω επαναγοράς για την κάλυψη μέρους των αναγκών χρηματοδότησης της το Μάρτιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η οποία ακολούθησε το Eurogroup, ότι το Ταμείο δεν έχει καμία αξίωση στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, καθώς προέρχεται από προμήθειες που κατέβαλαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους και παράλληλα πρόκειται για το ποσό το οποίο αφορά κινήσεις πριν από το 2010, δηλαδή πριν το Ταμείο ξεκινήσει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.