Αν διαβάσει κάποιος με προσοχή την πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους ηγέτες της Ε.Ε. για την virtual Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής καταλαβαίνει ότι τίποτα συγκεκριμένο δεν πρόκειται να προκύψει από αυτήν αλλά και ότι η επίτευξη συμφωνίας θα είναι αρκετά δύσκολη. 

Ασφαλώς, η επίσημη ρητορική του 45άρη Βέλγου πολτικού είναι ότι πρέπει να βρεθεί συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν για το σημαντικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά η γλώσσα της επιστολής που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες, παρότι είναι άκρως διπλωματική, αποκαλύπτει ότι η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει ελάχιστα, έως καθόλου.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνάντηση της Παρασκευής, μέσω τηλεδιάσκεψης είναι “ένα κρίσιμο βήμα για την επίτευξη συμφωνίας σε μια επόμενη φυσική συνάντηση”. Με άλλα λόγια, στην τηλεδιάσκεψη θα γίνει μια πρώτη κουβέντα, ώστε σε επόμενη φάση, πιθανότατα στις 9 Ιουλίου να γίνει μια κανονική σύνοδος κορυφής, με φυσική παρουσία η οποία θα λάβει και τις αποφάσεις.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή, το ζητούμενο είναι να επιβεβαιωθεί η «κατανόηση στα σημεία που επιζητείται συναίνεση». Με άλλα λόγια, ακόμα οι 27 ψάχνουν τα σημεία στα οποία καλούνται να συμφωνήσουν.

Περαιτέρω, τα σημεία αυτά, όπως προκύπτει από την επιστολή του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφορούν:

Στο μέγεθος και η διάρκεια των διαφόρων στοιχείων, δηλαδή πόσα λεφτά θα δοθούν και για πόσο χρόνο.
Στον τρόπο με τον οποίο θα δανειστεί τα χρήματα η Κομισιόν για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια ανάκαμψης που θα υποβάλουν οι χώρες μέλη για να πάρουν τα λεφτά.
Στην αναλογία μεταξύ των επιδοτήσεων, δηλαδή των χρημάτων που θα δοθούν στα κράτη μέλη χωρίς επιστροφή και των δανείων, που θα πρέπει να αποπληρωθούν.
Κι όλα αυτά, ας σημειωθεί, είναι μόνο το πρώτο βήμα, αφού εάν και όταν οι ηγέτες συμφωνήσουν στα παραπάνω, στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουν και για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα εκταμιεύονται τα χρήματα. Με άλλα λόγια, τι μορφή θα έχουν τα «μνημόνια» που θα συνάπτει η Κομισιόν για να δώσει τα χρήματα σε κάθε χώρα και πόσο αυστηρά θα είναι αυτά, αφού οι χώρες του Βορρά πιέζουν για δρακόντειους όρους, ανάλογους με εκείνους των μνημονίων που συνάπτει ο ESM όταν δίνει δάνεια στις χώρες μέλη.